{ "title": "Çin Turpu", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/cin-turpu.jpg", "date": "21.01.2024 10:00:32", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Çin Turpu, Çin orijinlidir. Halk arasında karpuz turpu olarak da bilinir. Dış rengi yeşilden beyaza doğru açılır. Et rengi ise kırmızıdır. Etli kısmı sulu ve gevrektir. Çin turpunun boyu değişkenlik gösterse de çapı yaklaşık 6-7 santim civarıdır. Boyları kimi zaman 60-70 santime kadar ulaşmaktadır. Tadında diğer turplar gibi acılık yoktur. Toprağa ekiminden sonra 70-75 gün içinde hasat edilebilir. Normal turplara göre soğuğa daha dayanıklıdır.

Çin turpu besin değerleri açısından çok zengindir. 100 gram Çin turpu yaklaşık 1.2 gr protein, 4 gr karbonhidrat ve 20 kalori enerji sağlar. Yüksek oranda C vitamini barındırmasının yanı sıra A, B6, B1, B2, B3 ve B5 vitamini içerir. Mineral olarak ise potasyum, demir, fosfor ve kalsiyum içermektedir. Gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir. Diş, diş etleri, saç ve tırnaklar için yararlıdır. Sinir sistemine iyi gelir, sinir yorgunluğunu giderir. Bağırsakları yumuşatıcı ve mideyi rahatlatıcı özelliği vardır. Fakat midesinden rahatsızlık yaşayanların Çin turpunu tüketmesi tavsiye edilmez. Turpta bedenin iyot emilimini azaltıcı madde bulunduğundan ide rahatsızlığı yaşayan kişilerde yanma, geğirme yapar. Bağırsakları yumuşatıcı etkisinin dışında idrar söktürücü ve ödem atıcı özelliği de olan bir sebzedir. Özellikle detoks için çok yararlıdır. Obeziteyi azaltmaya yardımcıdır. Düşük kalorili ve hafif bir sebze olduğu için diyet yapanlara mutlaka önerilir. Kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. İçerdiği antioksidanlar kansere yakalanma riskini azaltmaktadır. Her gün 1 çay bardağı turp suyu içmek karaciğeri temizlemeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca cilt sorunlarını gidermede de etkilidir. Sık sık Çin turpu tüketen kişilerde cilt problemlerinin daha az yaşandığı görülmüştür.

Çin turpu pişirilip yendiğinde, rendelenip kavrulduğunda öksürük, bronşit boğaz enfeksiyonların tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir. Öksürük ve boğmacaya karşı ballı turp suyu rahatlatıcıdır. Mutfak robotu kullanılarak elde edilen turp suyu, yakıcı tadını kaybetmesi için bir süre buzdolabında bekletilir ve daha sonra biraz bal ile karıştırılarak içilir. Bu yöntem sayesinde safra kesesi hastalıklarına karşı da kullanılabilir. Çin turpu, kan şekerini yavaş yükselten ve yüksek posalı olduğu için şeker hastalarının çok rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir.
" } ] }