{ "title": "Eşek Turpu", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/esek-turpu.jpg", "date": "19.01.2024 00:35:47", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "Eşek Turpu, çentiyan ve küşad otu olarak da bilinir. Çok fazla kullanılan ve oldukça şifalı bir bitkidir. Eşek turpunun,2 türü bulunmaktadır. Bu şifalı bitki daha fazla, kar yağan dağlarda yetişmektedir. Kar suyu ile beslenen bu bitki, birçok hastalığa devadır. Bir çeşidi, karlı dağların içinde yetişmektedir. Eşek turpunun kökü kırmızı, yaprağı ise ceviz yaprağına benzemektedir. Meyvesi ise çanak şeklindedir. Kökü tam bir şifa kaynağı olan eşek turpunun en faydalısı, kırmızı renkte olanı ve meyvesinde hoş bir koku olanıdır. Eşek turpunun, kök kısmı havanda ezilir ve ezilmiş kök yaklaşık beş gün suda bekletilir. Beş gün sonra, eşek turpunun kökünü şifalı olarak kullanabilirsiniz. Fakat bu ezilmiş kökü önerilen ölçüde kullanılmalıdır. Fazla miktarda kullanımı faydasını arttırmaz, aksine zarar verebilir.