{ "title": "Fındık Turp", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/findik-turp.jpg", "date": "20.01.2024 01:48:36", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Fındık Turp, sebzeler grubuna giren bir bitkidir. Turp iki yıllık bir sebzedir. Turp ülkemizde yıl boyunca ekilip yetiştirilen ve değişik yetiştirme koşullarında rahatlıkla yetiştirilen bir bitkidir. Turp Anadolu bölgesi Akdeniz bölgesi ve Asya'da yoğun şekilde yetiştirildiği bilinir. Kırmızı, beyaz ve siyah renkli turp da yetiştirilmektedir. Özellikle iştah açıcı ve acımtırak bir lezzete sahip olan turp C vitamini deposudur. Ülkemizde yıllık 145 ton fındık turp üretimi yapılır. Turp kazık köklü bir bitkidir. Bu bitkinin yaprakları iç taraflarında genç yaprakları dış taraflarında ise yaşlı yaprakları yer alır.

Fındık Turp Özellikleri Nelerdir?

Uzun silindir, uzun yuvarlak, uzun konik, uzun basık çeşitleri mevcuttur. Yetiştirilen küçük yuvarlak turp çapı yaklaşık olarak 3 cm, uzunluk 6 cm olur. Ağırlık olarak maksimum 40 gr arasında olur. Bu turplar renk olarak kırmızı veya beyaz olmaktadır. Yetiştirilen diğer turplar arasında daha kısa sürede olgunlaşır. Fındık turplar bazı çeşitlerinde ağırlık boy ve çapları değişkenlik gösterebilir. Bunlar ağırlık olarak 120-150 gr arasında olur.

Yetiştirme Şekli ve Koşulları

Fındık turp çok fazla sıcak havayı sevmez, tam tersi serin iklim sebzesi olarak bilinir. Sıcaklık yükseldikçe sebze üzerinde yaprak sayısı arttığı için turpun oluşumunu ve büyümesini engeller. Uzun günlerde bitkiler çiçeklenme evresine girer ve bu sebepten dolayı da turp oluşumu gecikir. Onun için yetiştirme dönemi iyi ayarlanması gerekir. Turpun en iyi gelişimi 7-12 saatleri arasında olan gün uzunluğunda olur. Toprak yönünden en çok sevilen toprak cinsi tınlı toprakları sever. Diğer toprak türleri ise turpların geç olgunlaşmasını ve turplar da çatlaklar meydana getirir verim düşür ve ürün kalitesi bozulur. Turp tohum ekimi ile yetiştirilir bu nedenle toprak iyi seçilmelidir. Fındık turpları yaklaşık olarak tohum dikimi 1,5-2 cm derinliğe ekilmeli, ara mesafesi ise 3- 5 cm olmalıdır.

Ekimden sonra turplar 3-5 hafta içerisinde olgunlaşır hasat edilebilir. Turp yetiştirmek için genelde mineral gübreler de kullanılır. Dekar başına 4 kg fosfor 9 kg potasyum ve 6 kg azot verilmesi turp gelişim için önemlidir. Düzenli bakım yapılması halinde turp gelişimi daha hızlı olur. Fındık turpları genellikle demet şekline getirilerek satışa sunulur. Hasat zamanı da çok önemlidir hasat gecikirse turpun dokusu odunlaşır, bu da pazar yani alıcı kalitesini düşürür. Fındık turplarında dekara 1,5-2 ton düşer. Sağlık ve hekimlik konularında turp ses kısıklığının açılması, idrar söktürmede, safra ve böbrek taşlarını düşürmede, bronşit, öksürük ve bademcik iltihaplarında çok yararlı olduğu bilinir. Ayrıca turp suyu bal ile karıştırıldığında ise mideyi temizlediği ve hazmı kolaylaştırdığı kabızlığa iyi geldiği bilinir. Karaciğeri ve diş etlerini de güçlendirir.

" } ] }