{ "title": "Kırmızı Turp Tohumu", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/Kirmizi-Turp-Tohumu-47.jpg", "date": "23.01.2024 03:52:27", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Kırmızı Turp Tohumu, Turp sebze olarak üretilen ve tüketilen birkaç çeşidi bulunan turpgiller familyasından bir bitki türüdür. Turpun tarihçesinde eski Roma devirlerinde Roma'da üretildiği, Asya ve Avrupa'da şalgam çeşitlerinin yetiştirildiği biliniyor. Turp çeşitleri; kara turp, kırmızı turp ve beyaz turp. Turp soğan gibi yumru toprak altında gövde ve yaprakları ise toprak üstünde yetişir.

Taze olarak kırmızı kahverengi renkte iken, bir zaman sonra kırmızı kahverengi olurlar. Kırmızı tohumunun bir gramı içinde 60-100 arası tohum olur. Turp kadar tohumu da şifa kaynağıdır. Kırmızı Turp tohumu insan sağlığı için gerekli olabilecek tüm vitamin ve minerali barındırır.

Kırmızı Turp Tohumunun Yetiştirme: Nisan mayıs aylarında dekar başına 800 grama kadar ekimi yapılan kırmızıturp tohumu 30-45 gün içerisinde hasadı yapılabilir. Dekar başına 3-4 ton arası verim alınır. Kırmızı Turp İçin Toprak Hazırlığı: İri kırmızıturp tohumunun ekileceği arazi ilk önce 15-20 santim kadar derinlik ile sürülerek ticari gübre atılır. Gübreyle toprak karıştırılarak uygun ekim derinliğine göre hazırlığı tamamlanır.

Kırmızı Turp Tohumunun Ekimi: Turplar masuralar üzeri ya da düze ekilir. Tohum ekimi için en uygun yöntem sıralı ekimdir. İri kırmızıturplar 25 cm, ara ile açılan çizgilere el ya da mibzerle tohum ekilir, daha sonra sıra üzerindeki bitkiler arasında; 4-6 cm, aralıklarla seyreltme yapılır. Ekim derinliği ve sıklığının, yumru şekli üzerine etki eder. Derin ve sık ekimlerde, yumrular uzayarak çeşidin özelliği kaybolur. Ekim bittikten sonra tohum üzeri 2 cm kalınlıkla harç tabakası dökülür ve hafifçe bastırılarak sulanır. Turpların tohum ekimi yörenin iklim koşulları ve pazara çıkarma zamanına göre değişmekle beraber kırmızıturplar, Ağustostan Mayısa ayına kadar ve çoğunluk ile 15 gün ara ile yazlık ekimi yapılır.

Kırmızı Turp Sulama, Gübreleme ve Hasadı: İri kırmızıturp yetiştiriciliği için sulama önemlidir. İklim şartına uygun olarak hasat süresi içinde 4-6 defa sulanır ve turpun çatlaması engellenir.

Dekar başına 2-3 ton hayvan gübresi atılır. Ayrıca 50 kilo Amonyum Sülfat, 35 kilo süper fosfat, 25 kilo potasyum fosfat kırmızıturp üretim verimi ve hasadı olumlu olarak etkiler. Kırmızı turp için her dekardan takriben 3-4 ton ürün alınır. Bu değer yetiştirme koşullarına göre değişir.

Kırmızı Turp Tohumunun Faydası

" } ] }