{ "title": "Kırmızı Turp Turşusu", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/kirmizi-turp-tursusu.jpg", "date": "19.01.2024 20:37:40", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Kırmızı turp turşusu, İnsanlar tarafından ilgi odağı olan kırmızı turp, asında genellikle lezzeti nedeniyle tüketilse bile bazı insanlar kırmızı turp turşusunu faydaları nedeniyle tüketmektedir. Kırmızı turpun insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Bu nedenle insanlar kırmızı turpu her mevsim tüketmek isterler. Fakat ülkemizde kış mevsimi geldiği zaman turp üretimi yok diyebilecek kadar azalır. İşte sizlerde özellikle kırmızı turpun daha az bulunduğu zamanlarda bunu tüketebilmek için turpun bol olduğu zamanlarda kırmızı turp turşusu yaparak kış ayları için saklayabilirsiniz. Kırmızı turp turşusu, solunum yolu rahatsızlıkları için birebir olduğu için aslında tam bir kış meyvesidir. Bu nedenle kırmızı turp turşusunu en çok kış aylarında tüketmelisiniz. Solunum yollarında oluşan enfeksiyonların ortadan kaldırılması, insanlarda akciğer hava yollarının açılması, kan yapımının hızlanması, hücre yenilenmesinin arttırılması ve daha birçok farklı hastalığın giderilmesinde kullanılabilir. Eğer sizlerde kırmızı turp turşusu yapmak istiyorsanız birazdan vereceğim kırmızı turp turşusu tarifine kulak vermelisiniz. Bu tarifi adım adım takip ederek sizlerde bu mükemmel lezzeti evlerinizde en sağlıklı şekilde yaparak tüketebilirsiniz.

Kırmızı Turp Turşusu Malzemeleri
Kırmızı Turp Turşusu Nasıl Yapılır?

Bilindiği gibi kırmızı turp, toprak altında yetişen bir bitkidir. Bu nedenle etrafında çamurlar ya da topraklar olabilir. Öncelikle kırmızı turpu çok temiz bir şekilde yıkayalım ve bir tencere içerisine koyalım. Daha sonra üzerine malzemelerde bahsettiğimiz kadar tuzu atalım. Tuzu attıktan sonra sirkeyi, sarımsakları ve toz şekeri de ekleyerek üzerini geçecek kadar su ekleyelim. Tüm bu malzemeleri bol bol karıştırarak erimesini sağlayın. Malzemeler karıştıktan hemen sonra pişirmek için ocağı açın ve pancar pişene kadar bu işlemi devam ettirin. Ocağı kapatmadan çatalı kırmızı turpa batırın. Eğer yumuşak işe pişmiş demektir.

Artık kırmızı turp pişti. Şimdi bu turpu en az bir gece boyunca hiç karışmadan tencerede bekletelim. Bu süreç içerisinde turp suyu, bir miktar içine çakacak ve suyla özleşecektir. Bir gece suda bekleyen turpu süzelim ve suyundan arındıralım. Daha sonra kabuklarını temiz bir şekilde soyun. Bu arada belirtmek isterim ki suyunu süzdükten sonra kesinlikle atmamalısınız.

Kabukları doğranmış olan kırmızı turpu parçalar halinde doğrayın ve bir cam kavanoza yerleştirin. Daha sonra üzerine süzdüğümüz suyu ekleyelim. Bu şekilde kırmızı turp turşusu hazır. Ağzını sıkıca kapatarak en az 4 gün kadar bir süre hiç açmadan bekleyin. Ne kadar beklerse o kadar güzel olacaktır. Yaptığımız kırmızı turp turşusunun son kullanma tarihi kapağı açılmadığı sürece 1 yıldır.

Afiyet olsun.
" } ] }