{ "title": "Kırmızı Turp", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/kirmizi-turp.jpg", "date": "19.01.2024 01:27:58", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Kırmızı turp, turpgiller familyasından olan sebze olarak tüketilen bir bitki türüdür. Meyvesi etli ve genelde beyaz renktir. Depo gövdeli bir bitkidir. Tüketilen kısmı, bitkinin gövdesidir ve toprak altındadır. Kırmızı turp, dünyada Avrupa ve Japonya'da yetiştirilir ve yılın tüm ayları bulunur. Ülkemizde ise Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Kırmızı turplar ılık ve serin iklim bitkileridir. Hasat 3-4 haftada gerçekleşir. 1-2 hafta aralıklarla ekim yapılırsa hasat dönemi uzatılabilir. Daha çok salatalarda kullanılır. Çok sert bir gövdesi olduğu için rendelenerek veya yemeklerde haşlanarak tüketilir. Bunun dışında turşularda sık kullanılan turp sağlık açısından çiğ olarak tüketildiğinde daha fazla fayda sağlamaktadır. Kırmızı turp çiğ olarak tüketildiğinde ağız kokutmasıyla ünlüdür. 100 gram turpta çoğu karbonhidratlardan gelen 16 kalori vardır.