{ "title": "Kırmızı Turp", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/kirmizi-turp.jpg", "date": "19.01.2024 01:27:58", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Kırmızı turp, turpgiller familyasından olan sebze olarak tüketilen bir bitki türüdür. Meyvesi etli ve genelde beyaz renktir. Depo gövdeli bir bitkidir. Tüketilen kısmı, bitkinin gövdesidir ve toprak altındadır. Kırmızı turp, dünyada Avrupa ve Japonya'da yetiştirilir ve yılın tüm ayları bulunur. Ülkemizde ise Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Kırmızı turplar ılık ve serin iklim bitkileridir. Hasat 3-4 haftada gerçekleşir. 1-2 hafta aralıklarla ekim yapılırsa hasat dönemi uzatılabilir. Daha çok salatalarda kullanılır. Çok sert bir gövdesi olduğu için rendelenerek veya yemeklerde haşlanarak tüketilir. Bunun dışında turşularda sık kullanılan turp sağlık açısından çiğ olarak tüketildiğinde daha fazla fayda sağlamaktadır. Kırmızı turp çiğ olarak tüketildiğinde ağız kokutmasıyla ünlüdür. 100 gram turpta çoğu karbonhidratlardan gelen 16 kalori vardır.

Faydaları

Kırmızı turp, içeriğinde bol miktarda A, C, K, B2, B6 vitaminleri ve kalsiyum, demir, bakır, fosfor, potasyum, fosfor, selenyum, magnezyum gibi birçok mineral barındırır. Vücut metabolizmasının korunmasında önemli rol oynar. Bu özellik aynı zamanda kan basıncının düzenlenmesine de fayda sağlamaktadır. Ayrıca içeriğindeki zengin lifler sayesinde cildi toksinlerden korur ve daha uzun süre taze ve yumuşak kalmasını sağlar. Cilt üzerinde meydana gelen iltihaplanma ve enfeksiyon hastalıklarının giderilmesinde önemli bir görev üstlenir. Bu lifler aynı zamanda sindirim sistemi organlarına fayda sağlar. Mide ve bağırsak sağlığına katkıda bulunur. Bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlık sorunlarını giderir. İdrara çıkışı hızlandırır ve ödem söktürücü etki sağlar. Düzenli olarak kırmızı turp tüketimi saç sağlığı için çok faydalıdır Saçların dökülmesini engelleyerek, saç köklerini sağlamlaştırır. Bunun yanında kepek sorunlarını giderir. Saç sağlığını korumada turp suyunun içeriğindeki demir önemli rol oynar. İçeriğindeki A, C ve K vitaminlerinden dolayı hücrelerin yapılanması, hasarlı hücrelerin onarılması gibi birçok alanda hücre sağlığına yardımcı olur. Kas sağlığını korur. Kırmızı turpun en önemli faydalarından bir tanesi de vücuda alınan potasyum sayesinde tansiyona karşı koruyucu özellik taşımasıdır. Turpun içinde ayrıca yüksek oranda folat bulunur. Folat, DNA onarımında kullanılmaktadır. 2 adet turptan, günlük folat ihtiyacının yüzde 7'sini karşılanabilmektedir.

" } ] }