{ "title": "Prostata Turp", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/Prostata-Turp-83.jpg", "date": "19.01.2024 06:44:22", "author": "Derya peltek", "article": [ { "article": "Prostata Turp, Prostat büyümesi tıpta“Benign Prostat Hipertrofisi” (BPH) olarak adlandırılır. BPH, prostat bezinin artan yaşla birlikte büyüyerek ve erkeklerde bazı şikâyetlere yol açmasıdır. BPH sık görülen bir hastalıktır. Elli yaş civarı erkeklerin ¼ ünde, 80 yaş civarı erkeklerinde yaklaşık olarak yarısında prostat büyümesine bağlı şikâyetler vardır. BPH da en sık uygulanan yöntemler ilaç tedavisi ve ameliyat olmaktır. Başlangıçta genel olarak ilaç tedavisi denenir. Ancak hastaların önemli bir kısmında şikâyetler zamanla artabilir ve ameliyat gerekli olabilir. BPH da en sık uygulanan ameliyat TURP işlemidir (Transüretral Prostat Rezeksiyonu). Bu işlem sırasında üretradan (İdrar kanalı) ince bir boruyla girilerek prostata ulaşılır ve kanalı daraltan prostların orta kısmı tıraşlanarak dışarı alınır. TURP ameliyatından sonra hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra evine gidebilirler. TURP Prostat şikâyetlerini azaltmada başarılı bir yöntemdir, ancak bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bunların içinde en sık karşılaşılanı Retrograd Ejekülasyondur. Retrograd Ejekülasyon, orgazm sırasında meni sıvısının penisten dışarı çıkmasından ziyade mesaneye geri akma durumudur. Mesanede birikmiş meni bir sonraki işeme sırasında idrarla birlikte dışarı atılmaktadır. TURP sonrası sık rastlanan bir diğer yan etkisi de kanamadır. Kanama, işlemden sonra azalmakla beraber, bazen haftalarca devam edebilmektedir.

Prostat TURP ameliyatından sonra yaşanabilecek diğer problemler

Empotans: Bazı hastalarda TURP sonrasında ereksiyonda azalma görülebilmektedir. Bu durum işlem öncesinde ereksiyon problemi olanlarda daha sık rastlanır.

İdrar tutamama: TURP sonrasında, devam eden mesane sorunları ya da operasyon sırasındaki sfinkter kaslarındaki hasara bağlı olarak idrar tutma sorunları oluşabilmektedir.

Üretra darlıkları: TURP sonrasında üretrada oluşan nedbe dokusu sonradan daralma yapabilir ve hasta yeniden idrar yapma zorluğu yaşayabilir. Bu durumda darlıkları üretradan özel yöntemlerle genişletme işlemi yapılabilir.

İnfertilite: Retrograd ejekülasyon oluşursa cinsel ilişki sırasında meni dışarı çıkmadığından normal yolla hamilelik mümkün olmamaktadır.

TURP ameliyatı bazen lazerle yapılabilir. Bu yöntemde doku kesilmez, onun yerine yakılarak küçültülebilir. Kanama daha az olduğundan özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlarda tercih edilir, ancak bu yöntemde de aynı komplikasyonlar gelişebilir.
" } ] }