{ "title": "Şalgam Turpu", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/salgam-turpu.jpg", "date": "20.01.2024 09:55:24", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "
Şalgam turpu, kökleri sebze olarak tüketilen Turpgiller ailesinden bir bitkidir. 50-120 kadar boyları uzayan ve ülkemizde de yetiştirilmekte olan bitkinin birinci senelerinde kök kısımları ve toprak üstündeki yeşil kısımları; ikinci senelerinde çiçek sapı, çiçekleri ve tohumları meydana gelir. Bitkinin sebze olarak tüketilen bölümü, şişkin kök kısımlarıdır. Basık, yuvarlakça ya da uzun silindirik şekillerde olan kökün iç kısmının rengi beyaz ya da mavimtıraktır. Ama kökün toprak yüzeyine yakın kısımları ise kırmızı, mor, beyaz, sarı veya yeşil renklerde olabilmektedir. Bitkinin oval şeklindeki yaprakları yeşil renkli, yaprak kenarları düz ya da testere gibi dişi gibidir. Şalgamın çiçek sapları 50-120 cm'ye kadar uzayabilir. Erselik özellikli çiçekleri, parlak sarı ve bazen beyaz renkte olabilmektedir. Şalgam turpu B, C vitaminleri, kalsiyum, potasyum ve demir maddelerini yüksek oranda barındır.

Tohumları lahananınkilere benzemekle birlikte satın alırken aldanmamaya önem verilmelidir. Şalgam, günümüzde hem insanlar hem de hayvanlar için üretilen bir bitkidir. İnsanlar için yetiştirilenler yumuşak etli, hayvanlara yem amaçlı yetiştirilenler ise sert etlidir. Şalgam, bazı çorba ve soslara katılabilir, yemeklerde garnitür olarak kullanılabilir. Adana, Osmaniye ve Mersin'de şalgam suyu yapılıp, tüketilmektedir. Şalgam turpu tohumlarla çoğaltılır. Tohumlar, doğrudan bitkinin yetiştirileceği alana ekilir. Ekim zamanları, ilkbahar mevsiminde mart-nisan; sonbahar mevsiminde ise ağustos ayının sonları ile eylül aylarıdır. Tohumlar serpme yöntemiyle ekilir sonra fidelerde seyreltme işlemi yapılır.

Tohumlar, 15–25 cm aralıkla ve 1–2 cm derinliğe ekilmektedir. Şalgam, ılık ve serin mevsimler bitkisidir. Ancak soğuk havalara karşı diğer sebzelerden daha dayanıklı olduğu için, Türkiye'de soğukça yerlerde de kolaylıkla yetiştirilebilir. Sıcaktan ve kuraklıktan hoşlanmayan bir bitkidir. Toprak yönünden pek seçici olmayan şalgam turpu, çok hafif ve çok ağır topraklar hariç, her çeşit toprakta yetişebilir. Ama bitkiden en iyi verim derin, geçirgen, organik madde bakımından zengince olan kumlu ya da killi topraklarda alınmaktadır. Şalgam turpunun toprak hazırlığı ve toprak işlemesi aynen havuçtaki duruma benzer. Şalgam turpu, suyu çok sever. Yaz mevsiminin sıcak ve kurak zamanlarında, düzenli olarak sulama gerektirir. Şalgam bitkisinin, iyi gelişmesi ve yüksek verimi sağlanması amacıyla yanmış çiftlik gübreleri ile azot ve fosfat içeren fenni gübreler kullanılmalıdır. Şalgamın potasyum ihtiyacı, diğer kök bitkilerinden daha az olur. Şalgam turpu, tohumlarının ekilmesinden yaklaşık 3-4 ay sonra hasat edilecek hale gelmektedir. Bitkinin kökleri, elle koparılarak ya da çapayla sürülerek hasat edilir. Şalgam bitkisine musallat olacak zararlı hastalıklar Uzman danışmalığında ve en uygun tarım ilaçları ile ortadan kaldırılabilir.

Şalgam Turpunun Faydaları Nelerdir?
" } ] }