{ "title": "Turp Çeşitleri", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/turp-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 05:10:31", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "Turp çeşitleri, Turp, yaprakları tüylü olan ve çiçekleri beyaz, sarı ve mor renkte olan ömrü bir yıllık olan bir sebze çeşididir. Sert bir yapısı olan ve kökü yenile ol olan bu sebze hem öyle soyulup yenilebilir hem de salatanın içerisine konularak çok güzel bir lezzet elde edilmek için kullanılır. Turpun çok sert bir yapısı olduğu için ya ince ince dilimlenerek tüketilir ya da rendelenerek tüketilir. Ayrıca turp çiğ olarak tüketilmesinin yanı sıra bazı yemeklere de eklenirken bazen de turşusu yapılarak tüketilebilir. Turpun faydalı olmasının en önemli sebepleri de içerdiği lifin zenginliği ve yine içeriğindeki bol vitamin değerleridir. Hem lezzet açısından hem de görünüm açısında farklı turp çeşitleri vardır. Bu turp çeşitlerini beraber inceleyelim;

Siyah (Kara) turp; diğer turp çeşitlerinden farklı olarak dışı siyah bir renkte olduğu için bu turp çeşidine siyah ya da kara turp adı verilmektedir. Kökleri yumruk şeklinde ve büyüklüğünde dış rengi siyah bir renkte ve iç olarak beyaz renkte olan bu turp çeşidi hem lezzet açısından oldukça güzel ve lezzetlidir ve hem de sağlık açısından da oldukça faydalı bir turp çeşididir. Özellikle karaciğerde meydana gelen hasarların giderilmesinde ve karaciğerin daha düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasında oldukça faydalıdır. Bunun yanı sıra kolesterolü sağlıklı ve düzenli bir seviyede tutmada oldukça faydalı ve etkili olmaktadır, sindirim sisteminin korunmasında oldukça etkin rol oynamaktadır, şişkinlik ve gaz sorunlarını ortadan kaldırmada oldukça etkilidir, beyin hücrelerinin düzenli bir şekilde çalışmasında etkilidir, böbrek sağlığı için oldukça faydalı ve etkilidir ve grip ve nezle gibi durumlarda oldukça fayda veren oldukça avantajlı ve faydalı bir besin kaynağıdır.

Kırmızı turp; bu turp çeşidi kökleri ceviz büyüklüğünde olan, üzerindeki kabuğu parlak kırmızı renkte olan ve içi beyaz renkte olan turp çeşididir. Diğer turp çeşitleri ile benzer özellikler taşımış bir görünse de hem lezzet açısından farklı bir tada sahiptir hem de verdiği faydalar oldukça fazladır ve birçok sağlık sorunu için oldukça fayda veren bir sebze çeşididir. Kırmızı turp özellikle yaz aylarında bol miktarda tüketilmesi doktorlar tarafından önerilmektedir çünkü bu turp çeşidi vücutta sıcaktan dolayı oluşan fazla hararetin dindirilmesinde oldukça faydalı olmaktadır. Bunun yanı sıra enfeksiyon hastalıklarında oldukça olumlu yönden faydalı olmaktadır, boğaz ağrıları için oldukça etkili olmaktadır, genel olarak vücut temizliğinde etkili olmaktadır ve içerdiği lif zenginliği ve vitamin değerleri sayesinde birçok hastalığa fayda vermektedir ve sağlığı korumada oldukça etkili olmaktadır.

Beyaz turp; turp çeşidi diğer turp çeşitlerine göre farklı bir görünümdedir. Kökleri uzun ve kabuğu beyaz renkte olan ve iç rengi de dışı gibi beyaz renkte olan turp çeşididir. Diğer turp çeşitlerine nazaran şekli olarak uzun olması ve tat olarak da farklı bir lezzete sahip olan beyaz turp verdiği faydalar ile de oldukça faydalı özellikler bulundurmaktadır. Vücutta bulunan mikropların temizlenmesinde etkili bir rol oynaması ile vücuda direnç kazandırarak bu tür mikroplara karşı vücudu korumaktadır. Kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltarak vücudun tüm organlarını korumada oldukça etkili bir rol oynamaktadır. Ayrıca tüm bu faydalarının yanı sıra cilt bakımında ve saç bakımında da oldukça etkili bir rol oynamaktadır.
" } ] }