{ "title": "Turp Ekimi", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/Turp-Ekimi-62.jpg", "date": "19.01.2024 09:13:08", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Turp Ekimi, Turp turpgiller familyasında sebze olarak tüketilen ve kazık köklü bitkilerden biridir. Turpun meyvesi etli ve genelde beyaz renklidir. Beyaz turp, karaturp, kırmızıturp gibi çeşitleri vardır. Turp depo gövdeli bir bitki ve tüketilen kısmı bitkinin toprak altında kalan gövdesidir. Turp en iyi güneş alan ve ışık altında, kumlu topraklarda 6.5-7lik pH değerlerinde üretimi yapılır. Turp yetiştiricilik de toprak isteği çok seçicidir o bakımdan turp ekilecek alanın toprağının bakımlı bol vitaminli olması önemlidir.

Turp Ekim Zamanı: Turp genellikle bahar aylarının ilk günlerinde ekimi yapılır fakat sonbahara kadarda ekimi yapıldığı görülmüştür. Turp bitkisi tohumlarla üretilmektedir. Ufak kırmızıturp çabuk yetiştiği için yıl içerisinde 3-4 defa dikimi yapılabilir. Diğer beyaz turp, kara turplar ise büyümesi uzun sürdüğü için yıl içerisinde en fazla iki defa dikimi yapılmaktadır.

Tohum Ekim ve Çimlenme: Turp tohumları kapsül denilen meyve içinde düzenli bir şekilde yer alır. Tohumların renkleri ve görünümleri farklı bir şekilde olur. Tohumların çimlenme sıcaklığı 20-25 derecedir. Hasat edilen tohumlar yetiştirilme yerlerine direk olarak ekim yöntemi ile yetiştirilir. Tohumların ekileceği alan çok iyi bir şekilde işlenip ekim için hazır hale getirilir. Tohumların ekileceği alan yabancı otlardan arındırılıp temizlenmelidir. Turp tohumlarının çimlenmesini olumsuz yönde etkileyecek atıklardan temizlendikten sonra toprak 15-20 cm derinlikte sürülür ve üzerine freze çekilir. Turp tohumları 25-30 cm sıra arası 10-15 sıra arası ve 3 cm derinliğe ocak usulü olarak dikimi yapılır. Serpme usulü yapılacak tohumlarda ise tohumlar ekilecek alana serpilir ve tırmık ile toprağa karışması yapılır.

Çapalama İşlemi: Yabancı otların arındırılması için düzenli olarak yapılmalıdır. Yabancı otlar bitkinin gelişmesini etkileyeceği için yabancı otlarla mücadeleye önem verilmelidir.

Sulama: Turpların kaliteli bir şekilde gelişmesi için sulama işlemi düzenli olarak aksatılmadan yapılmalıdır. Tavalarda salma, geniş alanlarda yağmurlama ve masuralara ise karık suyu ile sulama işlemi yapılır. Bitkilerin gelişimi iklim koşullarına bağlı olarak üretim döneminde 4-6 defa su verilir. Sulama sonunda toprağın yüzeyinde oluşan kaymağın yok olması ve yabancı otlardan arınması için mutlaka çapalama işlemi yapılmalıdır.

Gübreleme: Turp yetiştiriciliğinde organik gübreleme tohum ekiminden önce toprak hazırlama döneminde yapılmamalı nedeni ise turpların bol yaprak çıkmasına ve meyvelerinin kof olmasına neden olur. Gübre bir önceki kültür bitkisine verilmesi daha başarılı olur verim yükselir.

Toprak isteği: Toprak istekleri bakımında seçici bir bitki olan turpun düzgün olması ve aromasının, lezzetinin iyi bir şekilde gelişmesi için tınlı, hafif bünyeli topraklarda yetiştirilmelidir. Toprak bünyesi ağırlaşmaya başladıkça turpun gövdesinde çatlamalar, şekil bozuklukları meydana gelir. Bu nedenle organik gübreli, kumlu ve ticaret gübresi kullanılan topraklarda yetiştiriciliği yapılmalıdır. Toprağın besin maddesi az olduğunda turpun içinde koflaşma meydana gelir.

Hasat: Turpların olgunluğa geldiğinde bitkiler elle yapraklarından tutularak sökülür. Kökleri ve yaprakları yıkanır. Kazık köklerin uç kısımları kesilir ve demetlenip satışa sunulur.

Kolay gelsin.
" } ] }