{ "title": "Turp Otu Salatası", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/turp-otu-salatasi.jpg", "date": "20.01.2024 07:55:40", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Turp Otu Salatası, yabani otlar arasında en kolay rastlanan otlar arasında gelen turp otu kendi kendine yetişen yabani ot türleri arasındadır. İri dişli kenarlarının yanı sıra tüylü yapraklara sahip olan bu yabani bitki doğada kolaylıkla kendiliğinden yetişebilmektedir. İlk bakıştı hardal otunu anımsatan görüntüsünün yanı sıra hardal otu sarı çiçeklerle bezenirken turp otu daha değişik beyaz çiçekler açan bir bitkidir. Turp otu hemen hemen tüm dünya ülkelerinde yetişebilen yabani otlardan en önemliler arasında yer almaktadır. Özellikle Ülkemizde ege mutfağında sıklıkla ve sevilerek tüketilen turp otu ile genellikle haşlandıktan sonra limon ve zeytinyağlı turp otu salatası büyük beğeni toplamaktadır. Ayrıca haşlanan turp otunun yumurta ile hazırlanan kavurması da oldukça meşhurdur. Genel olarak yetiştiği yerler ise meyve ve sebze bahçeleri, tahıl tarlaları, yol kenarları ve kırlarda kendiliğinden yabani olarak yetişmektedir. Turp otunun tadı çiğ olarak tüketilirse rokaya benzemektedir. Bu yüzden hafif acımsı ve baharatlı tadı nedeni ile haşlanarak tüketilmektedir. İnsan sağlığı acısından özellikle iştah açıcı ve idrar söktürücü özelliklerinin yanı sıra karaciğeri güçlendirir. Nefes darlığı, bronşit ve astıma iyi gelirken böbrek taşlarının düşürülmesinde de oldukça etkilidir. Ayrıca vücudu canlandırıcı, ağrı kesici ve sinirleri yatıştırıcı özelliğinden de faydalanmak için turp otu salatasını sıklıkla tüketmekte fayda vardır.

Turp Otu Salatası İçin Gerekli Malzemeleri
Turp Otu Salatası Nasıl Yapılır?

Turp otu salatası hazırlamaya ilk olarak toplanmış turp otlarını temizleyerek başlayalım. Temizleme aşamasında turp otunun sert ve kalın dalları ve kökünü keserek atalım. Ardından taze yapraklarını bol su altında iyice yıkadıktan sonra suyunun süzülmesi için bir süzgeç içine alarak bekletelim. İyice süzülen turp otlarını bıçak kullanmadan elimizle yaklaşık olarak parmak uzunluğunda parçalara bölelim. Daha sonra turp otlarını haşlamak için uygun bir tencereye 1,5 2 litre kadar su ilave ederek kaynamaya bırakalım. Haşlama suyumuz kaynadıktan sonra içine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave ederek iyice kaynayan suyun üzerine doğranmış turp otlarını atarak haşlayalım. Haşlama sırasında otların renginin değişmemesi için tencerenin kapağını açık bırakarak otların sapları yumuşayıncaya kadar kısa zaman içinde haşlayalım. Uygun bir kabın içini soğuk su ile doldurarak haşlama suyundan alacağımız otları bir delikli kepçe yardımıyla alarak soğuk suyun içine atalım. Ardından soğuk suyun içinden süzerek çıkardığımız turp otlarını servis tabağına alarak üzerine 1 adet limon suyu, 1 kahve fincanı kadar sıvı yağ ve bir miktar tuz ilave ederek hazırladığımız sosu döküp karıştırarak hazır hale gelen turp otu salatasını servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }