{ "title": "Turp Otu Tohumu", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/turp-otu-tohumu.jpg", "date": "21.01.2024 09:29:25", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Turp Otu Tohumu, Fındık turpu ve beyaz turp olarak da bilinen turp otu tohumu Türkiye'nin her yerinde yabani olarak yetişebilmesinin yanı sıra bahçe ve tarlalarda da kültüre edilerek yetiştirilebilmektedir. Turp otu tohumunun Farsça ismi Hilb olup, Latince ismi ise Raphanus raplıanistrum'dur. Birden fazla renk ve cinse sahip olan turp otu bitkisinin yaprağı, çiçeği ve yumrusundan faydalanılmaktadır.

Turp otu bitkisinin yabani olanları daha çok boş tarlalarda, arazi üzerlerinde ve su olan yerlerde yetişmektedir. 25-50 santim arasında uzunluğa sahip olan bitki bahar aylarında sarı renkte çiçek açmaktadır. Diğer aylarda ise beyaz, sarı ya da mor renkli çiçekleri vardır ve bu çiçekler salkım şeklindedir. Tüylü yapraklara sahiptir ve bu yaprakların kenarları parçalıdır. Bitkinin her yumrusu farklı büyüklüğe sahiptir. Sonbahar mevsiminde cinsi siyah olan turp otu kış sebzesi olarak yetiştirilmekte, diğer cinsleri ise her mevsimde yetiştirilebilmektedir. Turp otunun baharatlı ve acı bir tadı vardır. Yuvarlak ve kırmızı renkli olan turp otu tohumları 3-5 santim arası bir büyüklüğe sahiptir.

Turp Otunun Faydaları ve Kullanım Şekli

İçeriğinde C vitamini, kükürt ve iyot bulunan ve sofraların temel maddesi olan turp otunun birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz;
Turp otunun taze olan yaprakları salata şeklinde hazırlanarak yenilebilmekte, sıkılarak suyu içilebilmektedir. Turp otu tohumu ise ezilerek bal ile tüketilebilmektedir.
" } ] }