{ "title": "Turp Otu", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/turp-otu.jpg", "date": "19.01.2024 15:32:01", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Turp otu, günümüzde insanlar tarafından oldukça sevilen ve oldukça bol bir şekilde tüketilen yiyeceklerdir. Turp otu, daha çok salatalar içerisinde lezzeti nedeniyle kullanılan bir bitki olsa bile aslında insan sağlığı için çok farklı ve çok etkili faydaları bulunmaktadır. Bazı yörelerde turp otunun farklı isimler, i bulunmaktadır. Özellikle yabani turp, eşek turpu, turpluk otu, geyik turpu ve eşek mancarı gibi isimler ülkemizde çok yaygın bir şekilde yöresel olarak kullanılmaktadır. Aslında hepsi tam olarak bir turp otudur. Turp otu, insanlar tarafından özellikle yetiştirilmektedir. Fakat bazı bölgelerde bu ot yabani olarak dağlarda ya da sebze tarlalarında kendiliğinden yetişmektedir. Tahıl tarlalarında ve sebze bahçelerinde çokça yetişen turp otunu, bilen insanlar severek tüketirler. Aslında turp otunu pazarlarda da bulmak mümkündür. Eğer sizlerde turp otu arıyorsanız pazarlarda bu bitkiye ulaşabilirsiniz. Eğer narenciye ağaçlarından bulabilirseniz turp otunu bu ağaçlar etrafında ya da yakınlarında bulabilirsiniz. Çünkü turp otu, narenciye ağaçlarını ok sevmektedir. Turp otunun tadı ise daha çok roka bitkisine benzer. Hafif acımsı olması nedeniyle salatalar içerisinde kendini belli etmektedir. Yine acı olması nedeniyle üzerine limon sıkılarak tüketildiğinde güzel bir tat alınabilir. Bazı insanlar turp otunu yağla birlikte pişirerek tüketmektedir. Bu durumda aslında bazı özelliklerini kaybetse bile yine de oldukça mükemmel bir lezzet ortaya çıkarmaktadır. Eğer turp otu, faydaları nedeniyle tüketilecekse kesinlikle kavrulmadan tüketilmesi önerilmektedir. Bu şekilde çok daha faydalı olacaktır.

Turp otu faydaları nelerdir?

Turp otunun içerisinde çok yüksek oranda C vitamini ve A vitamini bulunmaktadır. Bilindiği gibi insanlarda A vitamini daha çok göz sağlığı ve üreme sistemi sağlığı için gereklidir. Bu nedenle gözlerinizin daha sağlıklı olması için düzenli olarak turp otu kullanmalısınız. Bu lezzetli bitkinin düzenli bir şekilde tüketilmesi vücuda bol bol A vitaminiyle C vitamini sağladığından bağışıklık sistemi güçlenecek ve özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi C vitaminine ihtiyaç duyulan hastalıkların yenilmesi için gerekecektir. Bunun için bol bol turp otu tüketin. Turp otu, faydaları nedeniyle halk hekimleri tarafından birçok hastaya önerilen besinlerden biridir. Bir şifa kaynağı olan turp otu içerisinde yüksek oranda demir bulunur. Bu nedenle toplumumuzun yüzde sekseninde bulunan demir eksikliği problemi turp otuyla giderilebilir. Eğer sizlerde de bu gibi sorunlar varsa turp otunu bol bol tüketin.

Turp otu, insanlarda böbrek hastalıkları ve safra kesesi iltihaplarında da çok büyük önem taşımaktadır. Safra kesesinde meydana gelen iltihaplar üzerinde büyük bir antibiyotik etkisi gösterdiği için bu sorunları çok hızlı bir şekilde çözer. Fakat yine de bunun için turp otunu doktorunuz bilgisi dahilinde kullanın. Turp otunun insan vücudunda solunum yolları üzerinde de çok büyük etkileri bulunmaktadır. Özellikle astım ve bronşit gibi nefes darlığına neden olan problemlerde turp otu olmazsa olmazlar arasında denecek kadar önemlidir.

Turp otu kullanılmadan önce çok dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Çünkü birçok tarımsal böcekler turp otunu sever. Bu nedenle yapraklar arsında böcek olma ihtimali çoktur. Turp otunun dip kökleri oldukça kalın ve serttir. Bunun için dallarını bu bölgelerinden ayırın ve dışındaki sert yapraklar ayıklanır. Yaprakların uç kısımlarının da kesilerek atılması gerekmektedir. Daha sonra elde ettiğiniz turp otunu temiz bir şekilde yıkayın. Bu otu ister pişirerek ister çiğ olarak yiyebilirsiniz. Turp otu, tuzla tüketildiğinde daha da lezzetli olur. Bunun için tuz oranını ayarlayabilirsiniz.
" } ] }