{ "title": "Turp Tansiyon Yükseltirmi", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/Turp-Tansiyon-Yukseltirmi-15.jpg", "date": "21.01.2024 01:13:55", "author": "Cevdet Bağıran", "article": [ { "article": "Turp Tansiyon Yükseltir mi, Turp kış aylarında çiğ olarak tüketilen genellikle salata içerisine yenen çok değerli bir besindir. İçerisinde B2 ve B6 vitamin, C vitamini, magnezyum, folik asit, potasyum, iyot ve kükürt bulunan gövde ve üzeri yapraktan oluşan bir bitki türüdür. 100 gram turp içerisinde 16 kalori, 1 gram protein, 07 gram lif, 27 gram fosfor, 59 gram sodyum, 240 gram potasyum, 11 gram magnezyum, 25 gram C vitamini bulunmaktadır. Beyaz turp, kırmızı turp ve siyah turp gibi çeşitleri vardır.

Turpun faydaları saymakla bitmez. Araştırmacılar turpun karaciğere iyi geldiğini, sindirim sistemi ve mideye iyi geldiğini böbreklerde bulunan taş ve kumları döktüğünü söylemektedirler. Turp bağırsakları da dezenfekte ettiği, akciğer ve kalın bağırsak da kanser hastalıklarına yakalanma riskini aza indirdiği, ayrıca turp içerisinde bulunan antioksidan maddeleri sebebi ile kalp rahatsızlıklarını en aza indirdiği, turp içinde bulunan demir ve folik asidiyle kansızlığa iyi geldiği, mikrop öldürücü özelliği sayesinde nezle ve grip gibi salgın hastalıklara, öksürük, astım bronşit gibi solunum yolları hastalıklarına, çocuklarda genelde kış aylarında yaşanan öksürük için turp suyuna bal karıştırılıp verildiğinde hızlı bir iyileşme olacaktır. Kırmızı turp da bulunan likopen madde vücut içerisinde tümör büyümesini engeller, kolesterolü düşürür, turptansiyonu yükseltmezaksine tansiyonu düzenler. Kırmızı turp vücut direncini artırır bedene kuvvet verir, iyi bir balgam söktürücüdür. Siyah turp karaciğer ve böbreklere son derece faydalıdır. İdrara çıkamama rahatsızlığı olan hastaların tüketmesinde yarar vardır. İçilen bir bardak turp suyu gece rahat bir uyku uyumanız için idealdir.

Turpun bu kadar faydalarının yanında az da olsa bazı zararları vardır. Böbrek taşı düşürenler (Oksalat) bu taşı düşürenlerde kalsiyum kaybı çok olur. İsal olanlar ve bağırsaklarında gaz bulunanların, gastriti olan hastalar, ülser yarası olan hastaların turp yemesi önerilmez.
" } ] }