{ "title": "Turp Tohumu", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/turp-tohumu.jpg", "date": "20.01.2024 18:43:54", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "Turp Tohumu, Turp sebze olarak tüketilen çeşitleri bulunan turpgiller familyasında bulunan bir bitki türüdür. Turp tarihçesinde eski Roma dönemlerinde Roma'da yetiştirildiği ve Asya Avrupa'da şalgam türlerinin yetiştirildiği bilinir. Turpun birkaç çeşidi bulunmaktadır kara turp, kırmızı turp ve beyaz turp gibi çeşitleri vardır. Turp soğan şeklinde yumru toprak altında gövdesi yaprakları ise toprak üstünde yetişir.

Turpun içinde bulunan birçok vitaminlerin sağlık açısında çok faydalı olduğunu biliriz. Turpun olduğu kadar tohumu da bir şifa kaynağıdır. Turp tohumu insan sağlığı için gerekli olan tüm vitaminleri, mineralleri tohumunda toplamaktadır.

Turp tohumunun faydaları nelerdir?
Turp tohumunun kullanılışı

Bir çorba kaşığı tohumu bardağa koyup üzerine kaynamış su dökülür ağzı kapatılarak 5 dakika demlendirilir. Demlenen çay isteğe bağlı sade veya içerisine bal, limon, tarçın çeşitleri katarak lezzetini artırıp günlük tüketilmesi tavsiye edilir. Bu çayı içmek yukarıda saydığımız hastalıklardan kurtulmamızı sağlar.

Ülkemizde şekillerine ve büyüklüğüne göre 3 çeşit turp yetiştirilmektedir. Bunlar bayır turpu, kestane turpu, fındık turplarıdır. Bayır turpu. Yuvarlak yassı kök tarafı sivri şekillerde dış kabuğu siyah iç kısmı ise beyaz turpdur.

Kestane turpu. Yuvarlak ve hafif uzunca dış kabuğu ve içi beyaz yazlık turp çeşididir. Fındık turpu. Yuvarlak uzun basık ve topaç şeklinde kırmızı beyaz renkleri olan turp çeşididir.

" } ] }