{ "title": "Turp Yaprağı", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/turp-yapragi.jpg", "date": "21.01.2024 02:36:58", "author": "özlem eren", "article": [ { "article": "
Turp Yaprağı, A vitamini, B6, B9, C, E vitaminlerini içinde barındıran ve kalsiyum mineralleri açısından çok iyi bir kaynak olmasıyla bilinir. Turp yaprağı göz ile akciğer sağlığına da çok iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra en önemli özelliğinden biri de bağırsağı temizleyip bağırsağın içindeki paraziti boşaltmasıdır. Çok besleyici olan turp yaprağı Türk mutfağında sebze olarak da kullanılmaktadır. Tüketimi ıspanak sebzesiyle aynı orandadır. Turp yaprağı genellikle salata yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca çok lezzetli olan kavurması da yemek olarak yapılabilmektedir. Diğer kullanım yerleri ise; çorbada ve börekte yapımında da kullanıldığı görülmüştür. Ancak her şeyin fazlası zarar olabileceği gibi turp yaprağının fazlası da zararlı olabilir.

Turp yaprağı tüketiminde bazı sağlık problemi olan insanlar dikkat etmelidirler. Örneğin fazla gazı olanlar veya vücudunda demir eksikliği olanlar çok az miktarda tüketmelidirler. Bunun yanında açık yarası olanlar, ülser ve bağırsaktan kaynaklı bir sağlık problemine sahip olanlar turp yaprağını asla kullanmamalıdırlar. Turp yaprağı tüketen insanlarda ishal görüle bilinirken, bu yaprağın aşırı tüketimi sırasında kişinin vücudundaki demir ve kalsiyum gibi minerallerin vücuttan dışarı atılmasına neden olur, bu da vücudumuzda ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Turp yaprağının içinde yüksek oranda oksalat vardır.
" } ] }