{ "title": "Turp Yemeği", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/turp-yemegi.jpg", "date": "20.01.2024 14:04:40", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "
Turp yemeği, turp yemeği yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilecek faydası bol bir yemektir. Yani turp her yörede bulunduğu için yemeği de herkes tarafından rahatça yapılabilmektedir. İçerisinde bol miktarda c vitamini bulunmaktadır. Üstelik beynin temizliğine de faydası olduğu için özellikle sağlıklı bir yaşam tercih eden bireyler tarafından tüketilmesi önerilmektedir. Çocuklar açısından da çok faydalı olduğu için annelerin bazı lezzet katıcı ilaveler yaparak çocuklarının beğeneceği bir hale getirmesi gerekmektedir. Ülkemizde yemeğinden ziyade daha çok salatalarda ya da yemeklerin yanına dilimlenerek tüketilmektedir. Yemek olarak tüketilmesi ilk olarak itici bir fikir gibi gelebilir fakat çeşitli baharatlarla zenginleştirilmesi halinde gayet lezzetli ve sağlıklı bir yemek ortaya çıkmaktadır.

Turp Yemeği Malzemeleri
Turp Yemeği Nasıl Yapılır?

İlk olarak havuçlar ve turp güzel bir biçimde yıkanır. Daha sonra küp ya da tercihe bağlı olarak halka biçiminde iki parmak kalınlığında doğranmalıdır. Daha sonra tencere ocağa alınır ve sıvıyağ eklenir. Ardından kıyma ve yine yarım ay biçiminde doğranan soğanlar ilave edilir. Kıymamız suyunu salıp tekrardan çekene kadar ocakta bırakılır. Çok fazla da kavrulmasına izin verilmemelidir. Tencereye salça da ilave edilerek soğanlı kıyma karışımına iyice yedirilir. Daha sonra küp ya da halka biçiminde doğranan turplar ve havuçlar eklenir. Lezzet katması için tuz ve karabiberde ilave edilir. Kapariden de üç çorba kaşığı kadar tencereye koyulur ve üzerine 2 çorba kaşığı sirke eklenerek tencerenin kapağı kapatılarak 3-4 dakika pişmeye bırakılır. Bu sürecin sonunda domateslerin kabukları soyulur, çekirdek ve suyu çıkarılarak küp biçiminde kesilip tencereye aktarılır. Üzerine bir bardak kadar suyu da ekleyip kapağını kapatarak 25-30 dakika kadar daha pişirilmelidir. Son olarak da altını söndürdüğümüz zaman süreçte maydanozlar doğranarak demlenmeye bırakılır. Servis aşamasında yemek üzerindeki maydanozların şekli bozulmadan servis tabağına alınır ve şık bir biçimde servis edilmiş olur. İsteğe bağlı olarak salata ya da çorba ile servis edilebilir.

Afiyet olsun.

" } ] }