{ "title": "Turp", "image": "https://www.turp.gen.tr/images/turp.jpg", "date": "20.01.2024 06:42:40", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Turp, yuvarlak veya silindir bir yapıya sahip, gövdesi toprak altında olan, uzun köklü bir bitkidir. Turp içerisinde 18 kromozom mevcuttur. Turpgiller ailesindendir. Sebze olarak tüketilmektedir. Etli bir meyveye sahip ve çoğunlukla beyaz renktedir. Turp depo gövdeli bir bitki türüdür. Yenilen kısmı bitkinin gövde kısmıdır. Turp bitkisinin meyvesi ve yaprakları toprak üstünde yetişmektedir.

Turp tarihine bakıldığında Roma ve Hellenistik dönemlerine dayanıyor. O dönemlerde çok yaygın olan bir bitkidir. Fakat o dönemlerden öncesine ait herhangi bir bulgu yok. Turpgillerden olan ve onun yabani şekillerinden şalgam ve hardalotu türleri de mevcuttur. Bu türler Avrupa ve Batı Asya'da çok fazla bulunmaktadır. Bundan dolayıdır ki turpun evcilleşmesinin bu alanlarda meydana gelmiş olacağı düşünülür.

Turp üretiminin gerçekleşmesi için, tam güneş alabilen ve ışığın çok olduğu yerlerde yetiştirilmektedir. Kumlu toprakları sever. PH değeri 7 civarlarında üretimi yapılır. Yazın üretilen turplar çabuk olgunlaşır. Çimlenme evresi üç veya yedi gündür. Üç veya dört hafta içerisinde de olgunlaşan turplar hasat edilir. Turp tohumlarının ekme derinliği kökün büyüklüğüne göre değişir. Küçük kökler için bir santimetre yeterlidir. Büyük kökler için dört santimetre ekilme derinliği yeterli olacaktır. Turpu her mevsim bulabilirsiniz. En sulu olduğu zamanlar kış mevsimleridir.

Turpun besin değerine gelindiğinde ise içerisinde C vitaminini bol barındırır. B2 ve B6 vitaminlerini de içermektedir. Kalsiyum ve bakır açısından da yeterli düzeyde mevcuttur. Ayrıca folik asit ve potasyum mineralleri açısından da zengindir. 100 gr turp içerisinde 16 kalori vardır. İştahların açılmasına yardımcı rol oynamaktadır.

Turpun Faydaları Nelerdir?
Turpun Zararları Nelerdir?
Turpun Çeşitleri

Kara turp, kırmızı turp, beyaz turp gibi çeşitleri mevcuttur.
" } ] }