Ballı siyah turp, yapılışını anlatmadan önce siyah turpun faydalarından bahsedelim. Siyah turp, turpgiller familyasından olan ve dış kabuk kısmı siyah renkli olan mor renkli çiçekleri olan bir sebzedir. Turpun faydalı olan kök kısmıdır ve salatalarda tüketildiği gibi sade olarak da yenilmektedir. Tadı biraz acımsı olsa da sağlık için çok faydaları vardır.
Folik asit açısından zengin olan siyah turp, kükürt ve iyot yönünden de zengindir. Aynı zamanda siyah turpun içerisinde kalsiyum, demir, C vitamini, potasyum, mineral ve kalsiyum oranı oldukça yüksektir. Karaciğer rahatsızlığı olan kişiler için siyah turp oldukça faydalıdır ve karaciğeri hastalıklara karşı koruyucu etkilere sahiptir.
- Safra kesesini temizler.
- Ballı siyah turp öksürüğü kesme özelliği vardır.
- Kalori düzeyinin düşük olmasından dolayı diyet yapan kişiler rahatlıkla tüketebilir.
- İştah açar.
- Mideye rahatlık verir.
- İdrar söktürücüdür.
- Karaciğer yetmezliğinde.
- Ballı siyah turp boğaz iltihaplarında ve bademcik rahatsızlıklarının iyileşmesini hızlandırıcı etkisi vardır.
- Astım hastalıklarında.
- Dişetlerini kuvvetlendirir.
- Mikrop öldürücüdür.
- Siyah turp suyu cilt bakımında kullanılır.
- Saçlara parlaklık verir.
- Kemik erimesi rahatsızlığına karşı koruyucu özelliği vardır.
- Solunumu düzenleyip rahat nefes alıp vermede etkilidir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kişilerin hasta olmasını önler.
Bunun için her gün birkaç dilim siyah turp yemek faydalıdır.
- Kalın bağırsak kanserine karşı kişileri korur.
- Astım sorunu olan kişilerin rahatsızlığını olumlu yönde etkileyecektir.
Ballı siyah turp için gerekli malzemeler
- Bir orta boy siyah turp
- 2-3 yemek kaşığı bal
Ballı siyah turp Nasıl Yapılır?
Orta boy siyah turp iyice yıkandıktan sonra baş kısmını kapatacak şeklinde yani kapak gibi kesin. Alt kısmından da derin olmamak ve turpu delmemek kaydıyla biraz kesin. Turpun içini oyun. Oyarken turpun duvarlarını tam olarak inceltmeyin. Daha sonra turpu bir bardağın içine oturtun. İçine kaliteli, doğal olan bir baldan 2-3 yemek kaşığı koyarak doldurun. Turpun üst kısmını kapak şeklinde kestiğiniz kısmı ile kapatın. En az bir gece dışarıda bekletin. Bekledikçe turp öz suyuyla beraber zamanla bardağa akmaya başlayacaktır. Bardakta biriken sudan günde 2-3 tatlı kaşığı içmeniz öksürük için yeterli olacaktır.
Çocuklarda öksürük ve ateş varsa, sabah elde edilen ballı siyah turpa sıcak su eklenerek bir su bardağına tamamlanır ve bir miktar zencefil eklenerek çocuğa içirilebilir. En geç yedi gün içerisinde çocuğunuzun şikâyetleri azalacak ve kaybolacaktır.
Hazırladığımız bu ballı siyah turp kürü, kuru öksürüğü olanlar, tiroit rahatsızlığı olanlar, alerji ve astım rahatsızlığı olanlara müthiş bir şifa kaynağı olacaktır.