Çin Turpu

Çin Turpu, Çin orijinlidir. Halk arasında karpuz turpu olarak da bilinir. Dış rengi yeşilden beyaza doğru açılır. Et rengi ise kırmızıdır. Etli kısmı sulu ve gevrektir. Çin turpunun boyu değişkenlik gösterse de çapı yaklaşık 6-7 santim civarıdır. Boyları kimi zaman 60-70 santime kadar ulaşmaktadır. Tadında diğer turplar gibi acılık yoktur. Toprağa ekiminden sonra 70-75 gün içinde hasat edilebilir.
Normal turplara göre soğuğa daha dayanıklıdır.

Çin turpu besin değerleri açısından çok zengindir. 100 gram Çin turpu yaklaşık 1.2 gr protein, 4 gr karbonhidrat ve 20 kalori enerji sağlar. Yüksek oranda C vitamini barındırmasının yanı sıra A, B6, B1, B2, B3 ve B5 vitamini içerir. Mineral olarak ise potasyum, demir, fosfor ve kalsiyum içermektedir. Gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir. Diş, diş etleri, saç ve tırnaklar için yararlıdır. Sinir sistemine iyi gelir, sinir yorgunluğunu giderir. Bağırsakları yumuşatıcı ve mideyi rahatlatıcı özelliği vardır. Fakat midesinden rahatsızlık yaşayanların Çin turpunu tüketmesi tavsiye edilmez. Turpta bedenin iyot emilimini azaltıcı madde bulunduğundan ide rahatsızlığı yaşayan kişilerde yanma, geğirme yapar. Bağırsakları yumuşatıcı etkisinin dışında idrar söktürücü ve ödem atıcı özelliği de olan bir sebzedir. Özellikle detoks için çok yararlıdır. Obeziteyi azaltmaya yardımcıdır. Düşük kalorili ve hafif bir sebze olduğu için diyet yapanlara mutlaka önerilir. Kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.
İçerdiği antioksidanlar kansere yakalanma riskini azaltmaktadır. Her gün 1 çay bardağı turp suyu içmek karaciğeri temizlemeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca cilt sorunlarını gidermede de etkilidir. Sık sık Çin turpu tüketen kişilerde cilt problemlerinin daha az yaşandığı görülmüştür.

Çin turpu pişirilip yendiğinde, rendelenip kavrulduğunda öksürük, bronşit boğaz enfeksiyonların tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir. Öksürük ve boğmacaya karşı ballı turp suyu rahatlatıcıdır. Mutfak robotu kullanılarak elde edilen turp suyu, yakıcı tadını kaybetmesi için bir süre buzdolabında bekletilir ve daha sonra biraz bal ile karıştırılarak içilir. Bu yöntem sayesinde safra kesesi hastalıklarına karşı da kullanılabilir. Çin turpu, kan şekerini yavaş yükselten ve yüksek posalı olduğu için şeker hastalarının çok rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir.
21.01.2024 10:00:32
Çin Turpu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çin Turpu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Çin Turpu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Turp Çeşitleri

Turp çeşitleri, Turp, yaprakları tüylü olan ve çiçekleri beyaz, sarı ve mor renkte olan ömrü bir yıllık olan bir sebze çeşididir. Sert bir yapısı olan ve kök...
Devamını Oku

Şalgam Turpu

Şalgam turpu, kökleri sebze olarak tüketilen Turpgiller ailesinden bir bitkidir. 50-120 kadar boyları uzayan ve ülkemizde de yetiştirilmekte olan bitkin...
Devamını Oku

Beyaz Turp

Beyaz turp hem kahvaltılarda hem de yemeklerin yanında tüketilen ve aynı zamanda oldukça lezzetli olan bir bitkidir. Ülkemizde de yetiştirilen bu mükemmel le...
Devamını Oku

Turp Ne Zaman Ekilir

Turp Ne Zaman Ekilir, Turp bitkisi hemen hemen bütün topraklarda yetiştirilen tarım bitkileri arasında yer almaktadır. Turp bitkisinin kökleri genellikle tek...
Devamını Oku

Hamilelikte Turp Yemek

Hamilelikte turp yemek, Turp bitkisi oldukça zengin vitaminler içermektedir. Bu bitki özellikle kış aylarında bolca tüketilmektedir. Hamilelik süresince turp...
Devamını Oku

Turp Yaprağı

Turp Yaprağı, A vitamini, B6, B9, C, E vitaminlerini içinde barındıran ve kalsiyum mineralleri açısından çok iyi bir kaynak olmasıyla bilinir. Turp yapr...
Devamını Oku

Öksürüğe Turp ve Bal

Öksürüğe turp ve bal, Kış aylarında nezle, grip gibi soğuk algınlığına karşı yapılabilecek turp ve bal ile oluşan öksürük gibi rahatsızlıkların giderilmesi s...
Devamını Oku

Yaban Turpu

Yaban turpu, turpgiller ailesine mensup bir bitkidir. Bu turp türü, mucizevi etkileriyle insan sağlığı için kullanılan bir bitkidir. Yaban turpu, aslınd...
Devamını Oku

Kırmızı Turp Turşusu

Kırmızı turp turşusu, İnsanlar tarafından ilgi odağı olan kırmızı turp, asında genellikle lezzeti nedeniyle tüketilse bile bazı insanlar kırmızı turp turşusu...
Devamını Oku

Turp Tohumu

Turp Tohumu, Turp sebze olarak tüketilen çeşitleri bulunan turpgiller familyasında bulunan bir bitki türüdür. Turp tarihçesinde eski Roma dönemlerinde Roma'd...
Devamını Oku

Japon Turpu

Japon Turpu, Ülkemizde bulunan siyah veya kırmızı turplarla tam olarak benzerlik gösteren Japon turpu, genellikle Asya ülkelerinde tüketilir. Beyaz renkte ol...
Devamını Oku

Kırmızı Turp Bal

Kırmızı turp bal, Özellikle öksürük nöbetlerine iyi gelen kırmızı turp bal karışımı tavsiye edilmektedir. Geçmeyen öksürüklerde alternatif olarak kullanılan ...
Devamını Oku

Bayır Turpu

Bayır Turpu, familya olarak turpgiller familyasına dahildir. Ana vatanı Avrupa ve Asya olarak tahmin edilmekle birlikte, dünyanın her yerinde yetişebile...
Devamını Oku

Turp Yemeği

Turp yemeği, turp yemeği yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilecek faydası bol bir yemektir. Yani turp her yörede bulunduğu için yemeği de herkes taraf...
Devamını Oku

Siyah Turp Suyu

Siyah Turp Suyu, Turp çeşit çeşit renkleri olan bir sebzedir. Rengi ne olursa olsun turpun birçok faydaları vardır. Ancak kırmızı ya da beyaz turp gibi ...
Devamını Oku

Turp Otu

Turp otu, günümüzde insanlar tarafından oldukça sevilen ve oldukça bol bir şekilde tüketilen yiyeceklerdir. Turp otu, daha çok salatalar içerisinde lezzeti n...
Devamını Oku

Bal Turp Karışımı

Bal turp karışımı; Kendi halinde birebir tüketildiğinde de birçok faydası olan bu iki besin birleştirildiğinde de insan vücudu için çok yararlı bir besin hal...
Devamını Oku

Kara Turp

Kara turp, günümüzde insanlarda ilgi çekici bir etki gösteren yiyeceklerdendir. Hem lezzetiyle hem de insan sağlığına olan faydalarıyla oldukça gündemde olan...
Devamını Oku

Siyah Turp Bal Zencefil

Siyah Turp Bal Zencefil: Siyah turp, bal, zencefil bu üçlü karışım güçlü bir balgam söktürücü öksürüğü kesici etkisi olduğunu hepimiz biliriz. Siyah tur...
Devamını Oku

Turp Tansiyon Yükseltirmi

Turp Tansiyon Yükseltir mi, Turp kış aylarında çiğ olarak tüketilen genellikle salata içerisine yenen çok değerli bir besindir. İçerisinde B2 ve B6 vitamin, ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Turp Çeşitleri
Şalgam Turpu
Beyaz Turp
Turp Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Turp Yemek
Son Forum Konuları
Plavix Ve Ecoprin İlaç Kullanıyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024