Fındık Turp

Fındık Turp, sebzeler grubuna giren bir bitkidir. Turp iki yıllık bir sebzedir. Turp ülkemizde yıl boyunca ekilip yetiştirilen ve değişik yetiştirme koşullarında rahatlıkla yetiştirilen bir bitkidir. Turp Anadolu bölgesi Akdeniz bölgesi ve Asya'da yoğun şekilde yetiştirildiği bilinir. Kırmızı, beyaz ve siyah renkli turp da yetiştirilmektedir.
Özellikle iştah açıcı ve acımtırak bir lezzete sahip olan turp C vitamini deposudur. Ülkemizde yıllık 145 ton fındık turp üretimi yapılır. Turp kazık köklü bir bitkidir. Bu bitkinin yaprakları iç taraflarında genç yaprakları dış taraflarında ise yaşlı yaprakları yer alır.

Fındık Turp Özellikleri Nelerdir?


Uzun silindir, uzun yuvarlak, uzun konik, uzun basık çeşitleri mevcuttur. Yetiştirilen küçük yuvarlak turp çapı yaklaşık olarak 3 cm, uzunluk 6 cm olur. Ağırlık olarak maksimum 40 gr arasında olur. Bu turplar renk olarak kırmızı veya beyaz olmaktadır. Yetiştirilen diğer turplar arasında daha kısa sürede olgunlaşır. Fındık turplar bazı çeşitlerinde ağırlık boy ve çapları değişkenlik gösterebilir. Bunlar ağırlık olarak 120-150 gr arasında olur.

Yetiştirme Şekli ve Koşulları


Fındık turp çok fazla sıcak havayı sevmez, tam tersi serin iklim sebzesi olarak bilinir. Sıcaklık yükseldikçe sebze üzerinde yaprak sayısı arttığı için turpun oluşumunu ve büyümesini engeller. Uzun günlerde bitkiler çiçeklenme evresine girer ve bu sebepten dolayı da turp oluşumu gecikir.
Onun için yetiştirme dönemi iyi ayarlanması gerekir. Turpun en iyi gelişimi 7-12 saatleri arasında olan gün uzunluğunda olur. Toprak yönünden en çok sevilen toprak cinsi tınlı toprakları sever. Diğer toprak türleri ise turpların geç olgunlaşmasını ve turplar da çatlaklar meydana getirir verim düşür ve ürün kalitesi bozulur. Turp tohum ekimi ile yetiştirilir bu nedenle toprak iyi seçilmelidir. Fındık turpları yaklaşık olarak tohum dikimi 1,5-2 cm derinliğe ekilmeli, ara mesafesi ise 3- 5 cm olmalıdır.

Ekimden sonra turplar 3-5 hafta içerisinde olgunlaşır hasat edilebilir. Turp yetiştirmek için genelde mineral gübreler de kullanılır. Dekar başına 4 kg fosfor 9 kg potasyum ve 6 kg azot verilmesi turp gelişim için önemlidir. Düzenli bakım yapılması halinde turp gelişimi daha hızlı olur. Fındık turpları genellikle demet şekline getirilerek satışa sunulur. Hasat zamanı da çok önemlidir hasat gecikirse turpun dokusu odunlaşır, bu da pazar yani alıcı kalitesini düşürür. Fındık turplarında dekara 1,5-2 ton düşer. Sağlık ve hekimlik konularında turp ses kısıklığının açılması, idrar söktürmede, safra ve böbrek taşlarını düşürmede, bronşit, öksürük ve bademcik iltihaplarında çok yararlı olduğu bilinir. Ayrıca turp suyu bal ile karıştırıldığında ise mideyi temizlediği ve hazmı kolaylaştırdığı kabızlığa iyi geldiği bilinir. Karaciğeri ve diş etlerini de güçlendirir.

20.01.2024 01:48:36
Fındık Turp ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fındık Turp Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Fındık Turp"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Turp Çeşitleri

Turp çeşitleri, Turp, yaprakları tüylü olan ve çiçekleri beyaz, sarı ve mor renkte olan ömrü bir yıllık olan bir sebze çeşididir. Sert bir yapısı olan ve kök...
Devamını Oku

Şalgam Turpu

Şalgam turpu, kökleri sebze olarak tüketilen Turpgiller ailesinden bir bitkidir. 50-120 kadar boyları uzayan ve ülkemizde de yetiştirilmekte olan bitkin...
Devamını Oku

Beyaz Turp

Beyaz turp hem kahvaltılarda hem de yemeklerin yanında tüketilen ve aynı zamanda oldukça lezzetli olan bir bitkidir. Ülkemizde de yetiştirilen bu mükemmel le...
Devamını Oku

Turp Ne Zaman Ekilir

Turp Ne Zaman Ekilir, Turp bitkisi hemen hemen bütün topraklarda yetiştirilen tarım bitkileri arasında yer almaktadır. Turp bitkisinin kökleri genellikle tek...
Devamını Oku

Hamilelikte Turp Yemek

Hamilelikte turp yemek, Turp bitkisi oldukça zengin vitaminler içermektedir. Bu bitki özellikle kış aylarında bolca tüketilmektedir. Hamilelik süresince turp...
Devamını Oku

Turp Yaprağı

Turp Yaprağı, A vitamini, B6, B9, C, E vitaminlerini içinde barındıran ve kalsiyum mineralleri açısından çok iyi bir kaynak olmasıyla bilinir. Turp yapr...
Devamını Oku

Öksürüğe Turp ve Bal

Öksürüğe turp ve bal, Kış aylarında nezle, grip gibi soğuk algınlığına karşı yapılabilecek turp ve bal ile oluşan öksürük gibi rahatsızlıkların giderilmesi s...
Devamını Oku

Yaban Turpu

Yaban turpu, turpgiller ailesine mensup bir bitkidir. Bu turp türü, mucizevi etkileriyle insan sağlığı için kullanılan bir bitkidir. Yaban turpu, aslınd...
Devamını Oku

Kırmızı Turp Turşusu

Kırmızı turp turşusu, İnsanlar tarafından ilgi odağı olan kırmızı turp, asında genellikle lezzeti nedeniyle tüketilse bile bazı insanlar kırmızı turp turşusu...
Devamını Oku

Turp Tohumu

Turp Tohumu, Turp sebze olarak tüketilen çeşitleri bulunan turpgiller familyasında bulunan bir bitki türüdür. Turp tarihçesinde eski Roma dönemlerinde Roma'd...
Devamını Oku

Japon Turpu

Japon Turpu, Ülkemizde bulunan siyah veya kırmızı turplarla tam olarak benzerlik gösteren Japon turpu, genellikle Asya ülkelerinde tüketilir. Beyaz renkte ol...
Devamını Oku

Kırmızı Turp Bal

Kırmızı turp bal, Özellikle öksürük nöbetlerine iyi gelen kırmızı turp bal karışımı tavsiye edilmektedir. Geçmeyen öksürüklerde alternatif olarak kullanılan ...
Devamını Oku

Bayır Turpu

Bayır Turpu, familya olarak turpgiller familyasına dahildir. Ana vatanı Avrupa ve Asya olarak tahmin edilmekle birlikte, dünyanın her yerinde yetişebile...
Devamını Oku

Turp Yemeği

Turp yemeği, turp yemeği yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilecek faydası bol bir yemektir. Yani turp her yörede bulunduğu için yemeği de herkes taraf...
Devamını Oku

Siyah Turp Suyu

Siyah Turp Suyu, Turp çeşit çeşit renkleri olan bir sebzedir. Rengi ne olursa olsun turpun birçok faydaları vardır. Ancak kırmızı ya da beyaz turp gibi ...
Devamını Oku

Turp Otu

Turp otu, günümüzde insanlar tarafından oldukça sevilen ve oldukça bol bir şekilde tüketilen yiyeceklerdir. Turp otu, daha çok salatalar içerisinde lezzeti n...
Devamını Oku

Bal Turp Karışımı

Bal turp karışımı; Kendi halinde birebir tüketildiğinde de birçok faydası olan bu iki besin birleştirildiğinde de insan vücudu için çok yararlı bir besin hal...
Devamını Oku

Kara Turp

Kara turp, günümüzde insanlarda ilgi çekici bir etki gösteren yiyeceklerdendir. Hem lezzetiyle hem de insan sağlığına olan faydalarıyla oldukça gündemde olan...
Devamını Oku

Siyah Turp Bal Zencefil

Siyah Turp Bal Zencefil: Siyah turp, bal, zencefil bu üçlü karışım güçlü bir balgam söktürücü öksürüğü kesici etkisi olduğunu hepimiz biliriz. Siyah tur...
Devamını Oku

Turp Tansiyon Yükseltirmi

Turp Tansiyon Yükseltir mi, Turp kış aylarında çiğ olarak tüketilen genellikle salata içerisine yenen çok değerli bir besindir. İçerisinde B2 ve B6 vitamin, ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Turp Çeşitleri
Şalgam Turpu
Beyaz Turp
Turp Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Turp Yemek
Son Forum Konuları
Plavix Ve Ecoprin İlaç Kullanıyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024