Kırmızı Turp Tohumu

Kırmızı Turp Tohumu, Turp sebze olarak üretilen ve tüketilen birkaç çeşidi bulunan turpgiller familyasından bir bitki türüdür. Turpun tarihçesinde eski Roma devirlerinde Roma'da üretildiği, Asya ve Avrupa'da şalgam çeşitlerinin yetiştirildiği biliniyor. Turp çeşitleri; kara turp, kırmızı turp ve beyaz turp. Turp soğan gibi yumru toprak altında gövde ve yaprakları ise toprak üstünde yetişir.

Taze olarak kırmızı kahverengi renkte iken, bir zaman sonra kırmızı kahverengi olurlar. Kırmızı tohumunun bir gramı içinde 60-100 arası tohum olur. Turp kadar tohumu da şifa kaynağıdır. Kırmızı Turp tohumu insan sağlığı için gerekli olabilecek tüm vitamin ve minerali barındırır.

Kırmızı Turp Tohumunun Yetiştirme: Nisan mayıs aylarında dekar başına 800 grama kadar ekimi yapılan kırmızıturp tohumu 30-45 gün içerisinde hasadı yapılabilir. Dekar başına 3-4 ton arası verim alınır. Kırmızı Turp İçin Toprak Hazırlığı: İri kırmızıturp tohumunun ekileceği arazi ilk önce 15-20 santim kadar derinlik ile sürülerek ticari gübre atılır. Gübreyle toprak karıştırılarak uygun ekim derinliğine göre hazırlığı tamamlanır.

Kırmızı Turp Tohumunun Ekimi: Turplar masuralar üzeri ya da düze ekilir. Tohum ekimi için en uygun yöntem sıralı ekimdir. İri kırmızıturplar 25 cm, ara ile açılan çizgilere el ya da mibzerle tohum ekilir, daha sonra sıra üzerindeki bitkiler arasında; 4-6 cm, aralıklarla seyreltme yapılır.
Ekim derinliği ve sıklığının, yumru şekli üzerine etki eder. Derin ve sık ekimlerde, yumrular uzayarak çeşidin özelliği kaybolur. Ekim bittikten sonra tohum üzeri 2 cm kalınlıkla harç tabakası dökülür ve hafifçe bastırılarak sulanır. Turpların tohum ekimi yörenin iklim koşulları ve pazara çıkarma zamanına göre değişmekle beraber kırmızıturplar, Ağustostan Mayısa ayına kadar ve çoğunluk ile 15 gün ara ile yazlık ekimi yapılır.

Kırmızı Turp Sulama, Gübreleme ve Hasadı: İri kırmızıturp yetiştiriciliği için sulama önemlidir. İklim şartına uygun olarak hasat süresi içinde 4-6 defa sulanır ve turpun çatlaması engellenir.

Dekar başına 2-3 ton hayvan gübresi atılır. Ayrıca 50 kilo Amonyum Sülfat, 35 kilo süper fosfat, 25 kilo potasyum fosfat kırmızıturp üretim verimi ve hasadı olumlu olarak etkiler. Kırmızı turp için her dekardan takriben 3-4 ton ürün alınır. Bu değer yetiştirme koşullarına göre değişir.

Kırmızı Turp Tohumunun Faydası

  • Turp tohumu iştah açar, kansızlığı ortadan kaldırır.
  • Öksürük ve bronşit, hastalığına çok faydası vardır.
  • Erkeklerin cinsel problemini ortadan kaldırır. Safra söktürür.
  • Erken boşalmayı engellemek için her sabah aç olarak 2 çorba kaşığı bala, 1 çorba kaşığı kadar turp tohumu koyarak yutulunca kısa bir zamanda bu şikâyet geçer.
  • Turp tohumu içinde bulunan mikrop öldürücü özelliği, vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
  • Gaz kaynaklı sancı ve karın ağrısına iyi gelir, ishali önler.
  • Bir çorba kaşığı kırmızı turp tohumunu bir bardak su ile yutmak, direnci artırır ishali keser.
  • Üre şikâyeti olanlar, turp tohumunu su ile yutarsa vücuttaki üreyi azaltır.
  • Turp tohumu deri içinde fayda verir, sivilce akne şikâyeti olanlar, turp ile turp tohumundan yararlanıp sivilce ve akne sebep bakterileri yok eder. Cilde parlaklık verir. Bir kaşık tohum yarım çay bardağı su içinde beş dakika kaynatılır, soğuyan su, pamukla ciltte uygulanır.
  • Bir kaşık kırmızı turp tohumu bir bardağa konur, üzerine kaynamış su dökülür, ağzı kapatılıp beş dakika demlenmeye bırakılır. Demlenen bu çay isteğe bağlı sade ya da içine limon, bal, tarçın katarak lezzetini artırıp, günlük olarak tüketilmesi önerilir. Bu çay yukarıda sayılı hastalıklara iyi gelir.

23.01.2024 03:52:27
Kırmızı Turp Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kırmızı Turp Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kırmızı Turp Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Turp Çeşitleri

Turp çeşitleri, Turp, yaprakları tüylü olan ve çiçekleri beyaz, sarı ve mor renkte olan ömrü bir yıllık olan bir sebze çeşididir. Sert bir yapısı olan ve kök...
Devamını Oku

Şalgam Turpu

Şalgam turpu, kökleri sebze olarak tüketilen Turpgiller ailesinden bir bitkidir. 50-120 kadar boyları uzayan ve ülkemizde de yetiştirilmekte olan bitkin...
Devamını Oku

Beyaz Turp

Beyaz turp hem kahvaltılarda hem de yemeklerin yanında tüketilen ve aynı zamanda oldukça lezzetli olan bir bitkidir. Ülkemizde de yetiştirilen bu mükemmel le...
Devamını Oku

Turp Ne Zaman Ekilir

Turp Ne Zaman Ekilir, Turp bitkisi hemen hemen bütün topraklarda yetiştirilen tarım bitkileri arasında yer almaktadır. Turp bitkisinin kökleri genellikle tek...
Devamını Oku

Hamilelikte Turp Yemek

Hamilelikte turp yemek, Turp bitkisi oldukça zengin vitaminler içermektedir. Bu bitki özellikle kış aylarında bolca tüketilmektedir. Hamilelik süresince turp...
Devamını Oku

Turp Yaprağı

Turp Yaprağı, A vitamini, B6, B9, C, E vitaminlerini içinde barındıran ve kalsiyum mineralleri açısından çok iyi bir kaynak olmasıyla bilinir. Turp yapr...
Devamını Oku

Öksürüğe Turp ve Bal

Öksürüğe turp ve bal, Kış aylarında nezle, grip gibi soğuk algınlığına karşı yapılabilecek turp ve bal ile oluşan öksürük gibi rahatsızlıkların giderilmesi s...
Devamını Oku

Yaban Turpu

Yaban turpu, turpgiller ailesine mensup bir bitkidir. Bu turp türü, mucizevi etkileriyle insan sağlığı için kullanılan bir bitkidir. Yaban turpu, aslınd...
Devamını Oku

Kırmızı Turp Turşusu

Kırmızı turp turşusu, İnsanlar tarafından ilgi odağı olan kırmızı turp, asında genellikle lezzeti nedeniyle tüketilse bile bazı insanlar kırmızı turp turşusu...
Devamını Oku

Turp Tohumu

Turp Tohumu, Turp sebze olarak tüketilen çeşitleri bulunan turpgiller familyasında bulunan bir bitki türüdür. Turp tarihçesinde eski Roma dönemlerinde Roma'd...
Devamını Oku

Japon Turpu

Japon Turpu, Ülkemizde bulunan siyah veya kırmızı turplarla tam olarak benzerlik gösteren Japon turpu, genellikle Asya ülkelerinde tüketilir. Beyaz renkte ol...
Devamını Oku

Kırmızı Turp Bal

Kırmızı turp bal, Özellikle öksürük nöbetlerine iyi gelen kırmızı turp bal karışımı tavsiye edilmektedir. Geçmeyen öksürüklerde alternatif olarak kullanılan ...
Devamını Oku

Bayır Turpu

Bayır Turpu, familya olarak turpgiller familyasına dahildir. Ana vatanı Avrupa ve Asya olarak tahmin edilmekle birlikte, dünyanın her yerinde yetişebile...
Devamını Oku

Turp Yemeği

Turp yemeği, turp yemeği yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilecek faydası bol bir yemektir. Yani turp her yörede bulunduğu için yemeği de herkes taraf...
Devamını Oku

Siyah Turp Suyu

Siyah Turp Suyu, Turp çeşit çeşit renkleri olan bir sebzedir. Rengi ne olursa olsun turpun birçok faydaları vardır. Ancak kırmızı ya da beyaz turp gibi ...
Devamını Oku

Turp Otu

Turp otu, günümüzde insanlar tarafından oldukça sevilen ve oldukça bol bir şekilde tüketilen yiyeceklerdir. Turp otu, daha çok salatalar içerisinde lezzeti n...
Devamını Oku

Bal Turp Karışımı

Bal turp karışımı; Kendi halinde birebir tüketildiğinde de birçok faydası olan bu iki besin birleştirildiğinde de insan vücudu için çok yararlı bir besin hal...
Devamını Oku

Kara Turp

Kara turp, günümüzde insanlarda ilgi çekici bir etki gösteren yiyeceklerdendir. Hem lezzetiyle hem de insan sağlığına olan faydalarıyla oldukça gündemde olan...
Devamını Oku

Siyah Turp Bal Zencefil

Siyah Turp Bal Zencefil: Siyah turp, bal, zencefil bu üçlü karışım güçlü bir balgam söktürücü öksürüğü kesici etkisi olduğunu hepimiz biliriz. Siyah tur...
Devamını Oku

Turp Tansiyon Yükseltirmi

Turp Tansiyon Yükseltir mi, Turp kış aylarında çiğ olarak tüketilen genellikle salata içerisine yenen çok değerli bir besindir. İçerisinde B2 ve B6 vitamin, ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Turp Çeşitleri
Şalgam Turpu
Beyaz Turp
Turp Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Turp Yemek
Son Forum Konuları
Plavix Ve Ecoprin İlaç Kullanıyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024