Turp Otu Salatası

Turp Otu Salatası, yabani otlar arasında en kolay rastlanan otlar arasında gelen turp otu kendi kendine yetişen yabani ot türleri arasındadır. İri dişli kenarlarının yanı sıra tüylü yapraklara sahip olan bu yabani bitki doğada kolaylıkla kendiliğinden yetişebilmektedir. İlk bakıştı hardal otunu anımsatan görüntüsünün yanı sıra hardal otu sarı çiçeklerle bezenirken turp otu daha değişik beyaz çiçekler açan bir bitkidir.
Turp otu hemen hemen tüm dünya ülkelerinde yetişebilen yabani otlardan en önemliler arasında yer almaktadır. Özellikle Ülkemizde ege mutfağında sıklıkla ve sevilerek tüketilen turp otu ile genellikle haşlandıktan sonra limon ve zeytinyağlı turp otu salatası büyük beğeni toplamaktadır. Ayrıca haşlanan turp otunun yumurta ile hazırlanan kavurması da oldukça meşhurdur. Genel olarak yetiştiği yerler ise meyve ve sebze bahçeleri, tahıl tarlaları, yol kenarları ve kırlarda kendiliğinden yabani olarak yetişmektedir. Turp otunun tadı çiğ olarak tüketilirse rokaya benzemektedir. Bu yüzden hafif acımsı ve baharatlı tadı nedeni ile haşlanarak tüketilmektedir. İnsan sağlığı acısından özellikle iştah açıcı ve idrar söktürücü özelliklerinin yanı sıra karaciğeri güçlendirir. Nefes darlığı, bronşit ve astıma iyi gelirken böbrek taşlarının düşürülmesinde de oldukça etkilidir. Ayrıca vücudu canlandırıcı, ağrı kesici ve sinirleri yatıştırıcı özelliğinden de faydalanmak için turp otu salatasını sıklıkla tüketmekte fayda vardır.

Turp Otu Salatası İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 kilo kadar turp otu
  • 1 adet limon suyu
  • 1 kahve fincanı kadar sıvı yağ
  • Yeteri kadar tuz

Turp Otu Salatası Nasıl Yapılır?


Turp otu salatası hazırlamaya ilk olarak toplanmış turp otlarını temizleyerek başlayalım.
Temizleme aşamasında turp otunun sert ve kalın dalları ve kökünü keserek atalım. Ardından taze yapraklarını bol su altında iyice yıkadıktan sonra suyunun süzülmesi için bir süzgeç içine alarak bekletelim. İyice süzülen turp otlarını bıçak kullanmadan elimizle yaklaşık olarak parmak uzunluğunda parçalara bölelim. Daha sonra turp otlarını haşlamak için uygun bir tencereye 1,5 2 litre kadar su ilave ederek kaynamaya bırakalım. Haşlama suyumuz kaynadıktan sonra içine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave ederek iyice kaynayan suyun üzerine doğranmış turp otlarını atarak haşlayalım. Haşlama sırasında otların renginin değişmemesi için tencerenin kapağını açık bırakarak otların sapları yumuşayıncaya kadar kısa zaman içinde haşlayalım. Uygun bir kabın içini soğuk su ile doldurarak haşlama suyundan alacağımız otları bir delikli kepçe yardımıyla alarak soğuk suyun içine atalım. Ardından soğuk suyun içinden süzerek çıkardığımız turp otlarını servis tabağına alarak üzerine 1 adet limon suyu, 1 kahve fincanı kadar sıvı yağ ve bir miktar tuz ilave ederek hazırladığımız sosu döküp karıştırarak hazır hale gelen turp otu salatasını servis yapalım.

Afiyet olsun.
20.01.2024 07:55:40
Turp Otu Salatası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Turp Otu Salatası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Turp Otu Salatası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Turp Çeşitleri

Turp çeşitleri, Turp, yaprakları tüylü olan ve çiçekleri beyaz, sarı ve mor renkte olan ömrü bir yıllık olan bir sebze çeşididir. Sert bir yapısı olan ve kök...
Devamını Oku

Şalgam Turpu

Şalgam turpu, kökleri sebze olarak tüketilen Turpgiller ailesinden bir bitkidir. 50-120 kadar boyları uzayan ve ülkemizde de yetiştirilmekte olan bitkin...
Devamını Oku

Beyaz Turp

Beyaz turp hem kahvaltılarda hem de yemeklerin yanında tüketilen ve aynı zamanda oldukça lezzetli olan bir bitkidir. Ülkemizde de yetiştirilen bu mükemmel le...
Devamını Oku

Turp Ne Zaman Ekilir

Turp Ne Zaman Ekilir, Turp bitkisi hemen hemen bütün topraklarda yetiştirilen tarım bitkileri arasında yer almaktadır. Turp bitkisinin kökleri genellikle tek...
Devamını Oku

Hamilelikte Turp Yemek

Hamilelikte turp yemek, Turp bitkisi oldukça zengin vitaminler içermektedir. Bu bitki özellikle kış aylarında bolca tüketilmektedir. Hamilelik süresince turp...
Devamını Oku

Turp Yaprağı

Turp Yaprağı, A vitamini, B6, B9, C, E vitaminlerini içinde barındıran ve kalsiyum mineralleri açısından çok iyi bir kaynak olmasıyla bilinir. Turp yapr...
Devamını Oku

Öksürüğe Turp ve Bal

Öksürüğe turp ve bal, Kış aylarında nezle, grip gibi soğuk algınlığına karşı yapılabilecek turp ve bal ile oluşan öksürük gibi rahatsızlıkların giderilmesi s...
Devamını Oku

Yaban Turpu

Yaban turpu, turpgiller ailesine mensup bir bitkidir. Bu turp türü, mucizevi etkileriyle insan sağlığı için kullanılan bir bitkidir. Yaban turpu, aslınd...
Devamını Oku

Kırmızı Turp Turşusu

Kırmızı turp turşusu, İnsanlar tarafından ilgi odağı olan kırmızı turp, asında genellikle lezzeti nedeniyle tüketilse bile bazı insanlar kırmızı turp turşusu...
Devamını Oku

Turp Tohumu

Turp Tohumu, Turp sebze olarak tüketilen çeşitleri bulunan turpgiller familyasında bulunan bir bitki türüdür. Turp tarihçesinde eski Roma dönemlerinde Roma'd...
Devamını Oku

Japon Turpu

Japon Turpu, Ülkemizde bulunan siyah veya kırmızı turplarla tam olarak benzerlik gösteren Japon turpu, genellikle Asya ülkelerinde tüketilir. Beyaz renkte ol...
Devamını Oku

Kırmızı Turp Bal

Kırmızı turp bal, Özellikle öksürük nöbetlerine iyi gelen kırmızı turp bal karışımı tavsiye edilmektedir. Geçmeyen öksürüklerde alternatif olarak kullanılan ...
Devamını Oku

Bayır Turpu

Bayır Turpu, familya olarak turpgiller familyasına dahildir. Ana vatanı Avrupa ve Asya olarak tahmin edilmekle birlikte, dünyanın her yerinde yetişebile...
Devamını Oku

Turp Yemeği

Turp yemeği, turp yemeği yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilecek faydası bol bir yemektir. Yani turp her yörede bulunduğu için yemeği de herkes taraf...
Devamını Oku

Siyah Turp Suyu

Siyah Turp Suyu, Turp çeşit çeşit renkleri olan bir sebzedir. Rengi ne olursa olsun turpun birçok faydaları vardır. Ancak kırmızı ya da beyaz turp gibi ...
Devamını Oku

Turp Otu

Turp otu, günümüzde insanlar tarafından oldukça sevilen ve oldukça bol bir şekilde tüketilen yiyeceklerdir. Turp otu, daha çok salatalar içerisinde lezzeti n...
Devamını Oku

Bal Turp Karışımı

Bal turp karışımı; Kendi halinde birebir tüketildiğinde de birçok faydası olan bu iki besin birleştirildiğinde de insan vücudu için çok yararlı bir besin hal...
Devamını Oku

Kara Turp

Kara turp, günümüzde insanlarda ilgi çekici bir etki gösteren yiyeceklerdendir. Hem lezzetiyle hem de insan sağlığına olan faydalarıyla oldukça gündemde olan...
Devamını Oku

Siyah Turp Bal Zencefil

Siyah Turp Bal Zencefil: Siyah turp, bal, zencefil bu üçlü karışım güçlü bir balgam söktürücü öksürüğü kesici etkisi olduğunu hepimiz biliriz. Siyah tur...
Devamını Oku

Turp Tansiyon Yükseltirmi

Turp Tansiyon Yükseltir mi, Turp kış aylarında çiğ olarak tüketilen genellikle salata içerisine yenen çok değerli bir besindir. İçerisinde B2 ve B6 vitamin, ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Turp Çeşitleri
Şalgam Turpu
Beyaz Turp
Turp Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Turp Yemek
Son Forum Konuları
Plavix Ve Ecoprin İlaç Kullanıyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024