Turp Tohumu
Turp Tohumu, Turp sebze olarak tüketilen çeşitleri bulunan turpgiller familyasında bulunan bir bitki türüdür. Turp tarihçesinde eski Roma dönemlerinde Roma'da yetiştirildiği ve Asya Avrupa'da şalgam türlerinin yetiştirildiği bilinir. Turpun birkaç çeşidi bulunmaktadır kara turp, kırmızı turp ve beyaz turp gibi çeşitleri vardır. Turp soğan şeklinde yumru toprak altında gövdesi yaprakları ise toprak üstünde yetişir.
Turpun içinde bulunan birçok vitaminlerin sağlık açısında çok faydalı olduğunu biliriz. Turpun olduğu kadar tohumu da bir şifa kaynağıdır. Turp tohumu insan sağlığı için gerekli olan tüm vitaminleri, mineralleri tohumunda toplamaktadır.
Turp tohumunun faydaları nelerdir?- Turp iştahı açar ve kansızlığı ortadan kaldırır.
- Bronşit, öksürük hastalığına çok faydalıdır öksürüğü gidermede çok etkilidir.
- Erkeklerde cinsel sorunları ortadan kaldırır (Erken boşalma) safra söktürücü özelliği vardır.
- Turpun en etkili olduğu sorun erkeklerdeki erken boşalmadır. Erken boşalmayı önlemek için her sabah aç karnına 2 çorba kaşığı bala 1 çorba kaşığı turp tohumu katarak yutmak kısa bir zaman içerisinde bu şikâyetten kurtulur.
- Turp tohumunda bulunan mikrop öldürücü özelliği ile vücudu her türlü enfeksiyonlara karşı korur.
- Gazda kaynaklanan sancıya karın ağrısına iyi gelir, ishali önler. Bir kaşık turp tohumunu bir miktar suyla yutmak vücut direncini artırır ishali keser.
- Üre şikâyeti olan hastalar turp tohumunu suyla yutarsa vücuttaki üreyi düşürür.
- Turp tohumu cilt içinde faydalıdır, sivilce akne gibi şikâyeti olanlar turp ve turp tohumunda yararlanarak sivilceye ve akneye neden olan bakterileri ortadan kaldırır cilde parlaklık verir. Bir yemek kaşığı tohum yarım çay bardağı suda 5 dakika kaynatılır soğuyan suyla pamuk yardımıyla ciltte uygulan ılır.
Turp tohumunun kullanılışı
Bir çorba kaşığı tohumu bardağa koyup üzerine kaynamış su dökülür ağzı kapatılarak 5 dakika demlendirilir. Demlenen çay isteğe bağlı sade veya içerisine bal, limon, tarçın çeşitleri katarak lezzetini artırıp günlük tüketilmesi tavsiye edilir. Bu çayı içmek yukarıda saydığımız hastalıklardan kurtulmamızı sağlar.
Ülkemizde şekillerine ve büyüklüğüne göre 3 çeşit turp yetiştirilmektedir. Bunlar bayır turpu, kestane turpu, fındık turplarıdır. Bayır turpu. Yuvarlak yassı kök tarafı sivri şekillerde dış kabuğu siyah iç kısmı ise beyaz turpdur.
Kestane turpu. Yuvarlak ve hafif uzunca dış kabuğu ve içi beyaz yazlık turp çeşididir. Fındık turpu. Yuvarlak uzun basık ve topaç şeklinde kırmızı beyaz renkleri olan turp çeşididir.
20.01.2024 18:43:54
Turp Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|