Turp

Turp, yuvarlak veya silindir bir yapıya sahip, gövdesi toprak altında olan, uzun köklü bir bitkidir. Turp içerisinde 18 kromozom mevcuttur. Turpgiller ailesindendir. Sebze olarak tüketilmektedir. Etli bir meyveye sahip ve çoğunlukla beyaz renktedir. Turp depo gövdeli bir bitki türüdür. Yenilen kısmı bitkinin gövde kısmıdır. Turp bitkisinin meyvesi ve yaprakları toprak üstünde yetişmektedir.

Turp tarihine bakıldığında Roma ve Hellenistik dönemlerine dayanıyor. O dönemlerde çok yaygın olan bir bitkidir. Fakat o dönemlerden öncesine ait herhangi bir bulgu yok. Turpgillerden olan ve onun yabani şekillerinden şalgam ve hardalotu türleri de mevcuttur. Bu türler Avrupa ve Batı Asya'da çok fazla bulunmaktadır. Bundan dolayıdır ki turpun evcilleşmesinin bu alanlarda meydana gelmiş olacağı düşünülür.

Turp üretiminin gerçekleşmesi için, tam güneş alabilen ve ışığın çok olduğu yerlerde yetiştirilmektedir. Kumlu toprakları sever. PH değeri 7 civarlarında üretimi yapılır. Yazın üretilen turplar çabuk olgunlaşır. Çimlenme evresi üç veya yedi gündür. Üç veya dört hafta içerisinde de olgunlaşan turplar hasat edilir. Turp tohumlarının ekme derinliği kökün büyüklüğüne göre değişir. Küçük kökler için bir santimetre yeterlidir. Büyük kökler için dört santimetre ekilme derinliği yeterli olacaktır. Turpu her mevsim bulabilirsiniz. En sulu olduğu zamanlar kış mevsimleridir.

Turpun besin değerine gelindiğinde ise içerisinde C vitaminini bol barındırır.
B2 ve B6 vitaminlerini de içermektedir. Kalsiyum ve bakır açısından da yeterli düzeyde mevcuttur. Ayrıca folik asit ve potasyum mineralleri açısından da zengindir. 100 gr turp içerisinde 16 kalori vardır. İştahların açılmasına yardımcı rol oynamaktadır.

Turpun Faydaları Nelerdir?

  • Turp yiyen yeni doğum yapan kadınların sütünü arttırdığı görülüyor.
  • Turpun sindirime yardımcı olduğu biliniyor. Çünkü içerisindeki bileşenler safra sıvısının artışına yardımcı olur.
  • Kabızlığın giderilmesine yardımcı oluyor.
  • Öksürüğe iyi geldiği söylenmektedir.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Turpun soğuk algınlığı esnasında vücudun direncini arttırılmasına yardımcı oluyor.
  • Nefesi tazelenmesine yardımcı olur.
  • Ağız kokusunu önlemektedir.
  • İnsan vücudunda kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olur.
  • Yaz aylarının kâbusu olan sivrisinek ısırıklarına karşı antikor özelliği taşır. Isırılan yere turpu sürün kaşıntının ve şişliğin giderilmesine yardımcı olur. Ateşin düşürülmesine yardımcı olur.
  • Ciltte meydana gelen deri deformasyonlarını geciktirir.
  • Turp insanlardaki stresi azaltır.
  • Turp tüketimi kansere ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar. Kuvvetli bir antioksidandır. İçerisinde lif fazladır ve kalori açısından da azdır. Bundan dolayıdır ki kilo vermede yardımcı bir sebzedir.
  • Besin lifi açısından zenin olduğu için şeker rahatsızlığını önlemede azaltıcı bir etkiye sahipti.
  • Turp, kolon kanseri riskinin azaltılmasına yardımcı bir kaynaktır. Folik asit açısından zengin bir besin olduğu için meme kanseri riskinin azaltılmasında önemli rol oynar.
  • Folik asit barındırmasından dolayı pankreas kanseri hastalığını engellemede yardımcı olur.
  • Diş eti sorunlarının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Turp içerisindeki folik asit sayesinde al kan gözesi üretiminde destekleyici rol üstlenir. Kansızlığa karşı koruma sağlayan bir vitamindir.
  • Turp içerisinde fosfor bulunmaktadır. Fosfor ise kemik sağlığı açısından önemli bir mineraldir.
  • Kırmızı turpun idrar sökücü özelliği vardır.
  • Turp suyunun özelliklerinden bir tanesi de tuvalete çıkmayı sağlar.
  • Turp vücuttaki toksinlerin dışarıya atılmasına yardımcı olur ve böbreklerin temizlenmesini sağlar.
  • Turp, böbrek ve idrar yollarında oluşan mikropların meydana gelmesini önler.
  • Solunun yollarının rahatlatılması için turp tüketimini tavsiye ederler. Astım, bronşit ve alerjileri olan insanların bol bol turp tüketmesi önerilir.
  • C vitamini bulunduğundan dolayı turpun tüketilmesi önerilir. Çünkü eklem ağrılarına, saç güçsüzlüğüne ve buna benzer bazı sorunlarda C vitamini takviyesi önerilir. Turp tüketerek bunu karşılayabilirsiniz.
  • Turpu salatalarda da tüketilmektedir. Hem tadıyla hem de görüntüsüyle sofralara lezzet katmaktadır.

Turpun Zararları Nelerdir?

  • Tiroidi olan hastalarda turp tüketilmesi önerilmemektedir.
  • Bazı vücutlar turpu iyi sindiremiyor. Bundan dolayı gaz problemleri yaratabilir.
  • Safra taşı sorununuz varsa turp tüketmekten uzak durun.
  • Bazı doktorlar hamile kadınlarının tüketmesi taraftarı bazıları da tüketmemesi taraftarıdır. Düşük riskini azalttığı söyleniyor.

Turpun Çeşitleri


Kara turp, kırmızı turp, beyaz turp gibi çeşitleri mevcuttur.
20.01.2024 06:42:40
Turp ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Turp Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Turp"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Turp Çeşitleri

Turp çeşitleri, Turp, yaprakları tüylü olan ve çiçekleri beyaz, sarı ve mor renkte olan ömrü bir yıllık olan bir sebze çeşididir. Sert bir yapısı olan ve kök...
Devamını Oku

Şalgam Turpu

Şalgam turpu, kökleri sebze olarak tüketilen Turpgiller ailesinden bir bitkidir. 50-120 kadar boyları uzayan ve ülkemizde de yetiştirilmekte olan bitkin...
Devamını Oku

Beyaz Turp

Beyaz turp hem kahvaltılarda hem de yemeklerin yanında tüketilen ve aynı zamanda oldukça lezzetli olan bir bitkidir. Ülkemizde de yetiştirilen bu mükemmel le...
Devamını Oku

Turp Ne Zaman Ekilir

Turp Ne Zaman Ekilir, Turp bitkisi hemen hemen bütün topraklarda yetiştirilen tarım bitkileri arasında yer almaktadır. Turp bitkisinin kökleri genellikle tek...
Devamını Oku

Hamilelikte Turp Yemek

Hamilelikte turp yemek, Turp bitkisi oldukça zengin vitaminler içermektedir. Bu bitki özellikle kış aylarında bolca tüketilmektedir. Hamilelik süresince turp...
Devamını Oku

Turp Yaprağı

Turp Yaprağı, A vitamini, B6, B9, C, E vitaminlerini içinde barındıran ve kalsiyum mineralleri açısından çok iyi bir kaynak olmasıyla bilinir. Turp yapr...
Devamını Oku

Öksürüğe Turp ve Bal

Öksürüğe turp ve bal, Kış aylarında nezle, grip gibi soğuk algınlığına karşı yapılabilecek turp ve bal ile oluşan öksürük gibi rahatsızlıkların giderilmesi s...
Devamını Oku

Yaban Turpu

Yaban turpu, turpgiller ailesine mensup bir bitkidir. Bu turp türü, mucizevi etkileriyle insan sağlığı için kullanılan bir bitkidir. Yaban turpu, aslınd...
Devamını Oku

Kırmızı Turp Turşusu

Kırmızı turp turşusu, İnsanlar tarafından ilgi odağı olan kırmızı turp, asında genellikle lezzeti nedeniyle tüketilse bile bazı insanlar kırmızı turp turşusu...
Devamını Oku

Turp Tohumu

Turp Tohumu, Turp sebze olarak tüketilen çeşitleri bulunan turpgiller familyasında bulunan bir bitki türüdür. Turp tarihçesinde eski Roma dönemlerinde Roma'd...
Devamını Oku

Japon Turpu

Japon Turpu, Ülkemizde bulunan siyah veya kırmızı turplarla tam olarak benzerlik gösteren Japon turpu, genellikle Asya ülkelerinde tüketilir. Beyaz renkte ol...
Devamını Oku

Kırmızı Turp Bal

Kırmızı turp bal, Özellikle öksürük nöbetlerine iyi gelen kırmızı turp bal karışımı tavsiye edilmektedir. Geçmeyen öksürüklerde alternatif olarak kullanılan ...
Devamını Oku

Bayır Turpu

Bayır Turpu, familya olarak turpgiller familyasına dahildir. Ana vatanı Avrupa ve Asya olarak tahmin edilmekle birlikte, dünyanın her yerinde yetişebile...
Devamını Oku

Turp Yemeği

Turp yemeği, turp yemeği yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilecek faydası bol bir yemektir. Yani turp her yörede bulunduğu için yemeği de herkes taraf...
Devamını Oku

Siyah Turp Suyu

Siyah Turp Suyu, Turp çeşit çeşit renkleri olan bir sebzedir. Rengi ne olursa olsun turpun birçok faydaları vardır. Ancak kırmızı ya da beyaz turp gibi ...
Devamını Oku

Turp Otu

Turp otu, günümüzde insanlar tarafından oldukça sevilen ve oldukça bol bir şekilde tüketilen yiyeceklerdir. Turp otu, daha çok salatalar içerisinde lezzeti n...
Devamını Oku

Bal Turp Karışımı

Bal turp karışımı; Kendi halinde birebir tüketildiğinde de birçok faydası olan bu iki besin birleştirildiğinde de insan vücudu için çok yararlı bir besin hal...
Devamını Oku

Kara Turp

Kara turp, günümüzde insanlarda ilgi çekici bir etki gösteren yiyeceklerdendir. Hem lezzetiyle hem de insan sağlığına olan faydalarıyla oldukça gündemde olan...
Devamını Oku

Siyah Turp Bal Zencefil

Siyah Turp Bal Zencefil: Siyah turp, bal, zencefil bu üçlü karışım güçlü bir balgam söktürücü öksürüğü kesici etkisi olduğunu hepimiz biliriz. Siyah tur...
Devamını Oku

Turp Tansiyon Yükseltirmi

Turp Tansiyon Yükseltir mi, Turp kış aylarında çiğ olarak tüketilen genellikle salata içerisine yenen çok değerli bir besindir. İçerisinde B2 ve B6 vitamin, ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Turp Çeşitleri
Şalgam Turpu
Beyaz Turp
Turp Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Turp Yemek
Son Forum Konuları
Plavix Ve Ecoprin İlaç Kullanıyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024