Turp, yuvarlak veya silindir bir yapıya sahip, gövdesi toprak altında olan, uzun köklü bir bitkidir. Turp içerisinde 18 kromozom mevcuttur. Turpgiller ailesindendir. Sebze olarak tüketilmektedir. Etli bir meyveye sahip ve çoğunlukla beyaz renktedir. Turp depo gövdeli bir bitki türüdür. Yenilen kısmı bitkinin gövde kısmıdır. Turp bitkisinin meyvesi ve yaprakları toprak üstünde yetişmektedir.
Turp tarihine bakıldığında Roma ve Hellenistik dönemlerine dayanıyor. O dönemlerde çok yaygın olan bir bitkidir. Fakat o dönemlerden öncesine ait herhangi bir bulgu yok. Turpgillerden olan ve onun yabani şekillerinden şalgam ve hardalotu türleri de mevcuttur. Bu türler Avrupa ve Batı Asya'da çok fazla bulunmaktadır. Bundan dolayıdır ki turpun evcilleşmesinin bu alanlarda meydana gelmiş olacağı düşünülür.
Turp üretiminin gerçekleşmesi için, tam güneş alabilen ve ışığın çok olduğu yerlerde yetiştirilmektedir. Kumlu toprakları sever. PH değeri 7 civarlarında üretimi yapılır. Yazın üretilen turplar çabuk olgunlaşır. Çimlenme evresi üç veya yedi gündür. Üç veya dört hafta içerisinde de olgunlaşan turplar hasat edilir. Turp tohumlarının ekme derinliği kökün büyüklüğüne göre değişir. Küçük kökler için bir santimetre yeterlidir. Büyük kökler için dört santimetre ekilme derinliği yeterli olacaktır. Turpu her mevsim bulabilirsiniz. En sulu olduğu zamanlar kış mevsimleridir.
Turpun besin değerine gelindiğinde ise içerisinde C vitaminini bol barındırır.
B2 ve B6 vitaminlerini de içermektedir. Kalsiyum ve bakır açısından da yeterli düzeyde mevcuttur. Ayrıca folik asit ve potasyum mineralleri açısından da zengindir. 100 gr turp içerisinde 16 kalori vardır. İştahların açılmasına yardımcı rol oynamaktadır.
Turpun Faydaları Nelerdir?
- Turp yiyen yeni doğum yapan kadınların sütünü arttırdığı görülüyor.
- Turpun sindirime yardımcı olduğu biliniyor. Çünkü içerisindeki bileşenler safra sıvısının artışına yardımcı olur.
- Kabızlığın giderilmesine yardımcı oluyor.
- Öksürüğe iyi geldiği söylenmektedir.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Turpun soğuk algınlığı esnasında vücudun direncini arttırılmasına yardımcı oluyor.
- Nefesi tazelenmesine yardımcı olur.
- Ağız kokusunu önlemektedir.
- İnsan vücudunda kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olur.
- Yaz aylarının kâbusu olan sivrisinek ısırıklarına karşı antikor özelliği taşır. Isırılan yere turpu sürün kaşıntının ve şişliğin giderilmesine yardımcı olur. Ateşin düşürülmesine yardımcı olur.
- Ciltte meydana gelen deri deformasyonlarını geciktirir.
- Turp insanlardaki stresi azaltır.
- Turp tüketimi kansere ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar. Kuvvetli bir antioksidandır. İçerisinde lif fazladır ve kalori açısından da azdır. Bundan dolayıdır ki kilo vermede yardımcı bir sebzedir.
- Besin lifi açısından zenin olduğu için şeker rahatsızlığını önlemede azaltıcı bir etkiye sahipti.
- Turp, kolon kanseri riskinin azaltılmasına yardımcı bir kaynaktır. Folik asit açısından zengin bir besin olduğu için meme kanseri riskinin azaltılmasında önemli rol oynar.
- Folik asit barındırmasından dolayı pankreas kanseri hastalığını engellemede yardımcı olur.
- Diş eti sorunlarının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Turp içerisindeki folik asit sayesinde al kan gözesi üretiminde destekleyici rol üstlenir. Kansızlığa karşı koruma sağlayan bir vitamindir.
- Turp içerisinde fosfor bulunmaktadır. Fosfor ise kemik sağlığı açısından önemli bir mineraldir.
- Kırmızı turpun idrar sökücü özelliği vardır.
- Turp suyunun özelliklerinden bir tanesi de tuvalete çıkmayı sağlar.
- Turp vücuttaki toksinlerin dışarıya atılmasına yardımcı olur ve böbreklerin temizlenmesini sağlar.
- Turp, böbrek ve idrar yollarında oluşan mikropların meydana gelmesini önler.
- Solunun yollarının rahatlatılması için turp tüketimini tavsiye ederler. Astım, bronşit ve alerjileri olan insanların bol bol turp tüketmesi önerilir.
- C vitamini bulunduğundan dolayı turpun tüketilmesi önerilir. Çünkü eklem ağrılarına, saç güçsüzlüğüne ve buna benzer bazı sorunlarda C vitamini takviyesi önerilir. Turp tüketerek bunu karşılayabilirsiniz.
- Turpu salatalarda da tüketilmektedir. Hem tadıyla hem de görüntüsüyle sofralara lezzet katmaktadır.
Turpun Zararları Nelerdir?
- Tiroidi olan hastalarda turp tüketilmesi önerilmemektedir.
- Bazı vücutlar turpu iyi sindiremiyor. Bundan dolayı gaz problemleri yaratabilir.
- Safra taşı sorununuz varsa turp tüketmekten uzak durun.
- Bazı doktorlar hamile kadınlarının tüketmesi taraftarı bazıları da tüketmemesi taraftarıdır. Düşük riskini azalttığı söyleniyor.
Turpun Çeşitleri
Kara turp, kırmızı turp, beyaz turp gibi çeşitleri mevcuttur.