Turpun Faydaları

Turpun faydaları, Sert bir yapıya sahip olan turp, içeriğinde bulunan birçok vitamin ve mineral sayesinde sağlık açısından inanılmaz faydalıdır. Turp genellikle salatalarda kullanılır. Turp market ya da pazarlarda özellikle kış aylarında rahatlıkla bulunabilen bir sebzedir. Bu nedenle faydalarından kolaylıkla yararlanılabilir. Sert bir yapıya sahip olduğundan rende ya da haşlanarak tüketilebilir.
Turşu yapımında da kullanılan turp çiğ olarak tüketildiğinde sağlığa daha çok katkı sağlar. Turp suyu özellikle öksürük ve bağırsak problemlerine karşı yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İçeriğinde bol miktarda A, C, K ve B6 vitaminlerinin yanı sıra, potasyum, selenyum, demir, bakır, kalsiyum, fosfor gibi mineraller de bulunmaktadır. Aynı zamanda besin lifi bakımından zengin içeriğe sahiptir.

Turpun faydaları nelerdir?

  • Turp tüketilerek vücuda alınan gıdaların kolay bir şekilde hazmedilmesini ve sindirilmesini sağlar. Diyet lifleri bakımından zengin içeriğe sahip olan turp sindirim sisteminde yer alan tüm organlar üzerinde olumlu etki yaratır.
  • Güçlü bir antioksidan olan turp, sağlığa geniş yelpazede katkıda bulunur. Antioksidanlar bakımından zengin olan turp bu anlamda birçok hastalığa karşı iyi gelir.
  • Turp, A, C ve K vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu içeriği sayesinde hasarlı hücrelerin onarılmasını sağlar. Hücre sağlığını korur. Dolayısı le cilt sağlığı üzerinde de olumlu etki yaratır.
  • İçeriğinde bol miktarda demir barındıran turp, kalp sağlığı üzerinde de olumlu etki yaratır.
    Demir saç sağlığından tırnak sağlığına pek çok alanda faydalı olan ve ihtiyaç duyulan önemli bir maddedir.
  • Metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlayan turp, genel anlamda metabolizmayı güçlendirir. İçeriğinde yer alan besin lifleri sayesinde mide ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bağırsakların daha aktif çalışmasını sağlayarak kabızlığa karşı iyi gelir. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca bünyede yağ yakımını hızlandırır.
  • Göğüs ağrılarına karşı iyi gelir.
  • Kas sağlığını korur. İçeriğinde yer alan bol miktardaki protein sayesinde kas yapısını güçlendirir. Kramp ve kaslarda oluşabilecek kasılmaları en aza indirir.
  • Zihinsel yorgunluğa karşı iyi gelir. Zihinsel faaliyetlerin artmasını sağlar. İçeriğinde beyin sağlığı için faydalı olan mineraller bulunmaktadır.
  • Bal ile karıştırılarak tüketildiğinde nezle, grip gibi hastalıkların iyileşme sürecini kısaltır.
  • Böbrek sağlığını korumak, böbreklerde taş oluşumunu önlemek ve oluşan taşları düşürmek için kullanılabilir.
  • Kolesterol ve kalp hastalıklarına karşı iyi gelir. Kardiyo hastalıkların engellenmesini sağlar. Kolesterole karşı faydalıdır.
  • Cilt sağlığını korumak için yararlı olan turp, içeriğinde yer alan C vitamini ve antioksidanlar sayesinde cilt sağlığına ciddi anlamda katkı sağlar. Ciltte oluşan enfeksiyon ve iltihaplara karşı iyi gelir. Ayrıca içeriğinde yer alan potasyum, sodyum, demir, kalsiyum gibi mineraller sayesinde kan basıncının düzenlenmesini sağlar. Su içeriği ile cilde ciddi anlamda katkısı vardır. Cildi ölü hücrelerden arındırarak, hasarlı hücrelerin onarılmasına yardımcı olur. Cildi toksinlerden arındırır. Turp rendelenerek ya da ezilerek cilde uygulandığında cildi temizleyici etki sağlar, cildin yumuşamasını kolaylaştırır.
  • Turp saç sağlığını korumak amacıyla faydalı olan sebzelerden biridir. Düzenli olarak turp tüketmek saçların daha canlı ve sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar. Saç dökülmesini engeller ve saç köklerini kuvvetlendirir. Kepeklenmeye karşı iyi gelir. Turp suyu havluya uygulanarak, havlu saçlara sarılabilir. Bu uygulama saçların doğal ve parlak bir görünüm kazanmasını sağlar.
  • Tiroit bezi hastalıklarına karşı iyi gelir. Tiroit bezi hastalığına yakalanma olasılığını azaltır.
  • Boğaz ağrılarına karşı kullanılabilir. Vücutta anormal bir şekilde salgılanan mukusu azaltmak amacıyla kullanıldığında faydalı olur.
  • İçeriğinde bulunan yüksek orandaki C vitamini sayesinde üst solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelir. Sinüzit hastalığına karşı faydalıdır.
  • Kanser hastalığına karşı vücudu korur. Kansere yakalanma olasılığını minimuma indiren turp, anti-kanser bir gıdadır.
Not: Turpun gebelik ve emzirme dönemi için bir zararı olduğunu kanıtlayan bir çalışma bulunmamaktadır. Fakat her ihtimale karşı bu dönemlerde aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Safra taşı problemi olan kişiler için turp tüketimi önerilmemektedir.

20.01.2024 17:34:40
Turpun Faydaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Turpun Faydaları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Turpun Faydaları"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Turp Çeşitleri

Turp çeşitleri, Turp, yaprakları tüylü olan ve çiçekleri beyaz, sarı ve mor renkte olan ömrü bir yıllık olan bir sebze çeşididir. Sert bir yapısı olan ve kök...
Devamını Oku

Şalgam Turpu

Şalgam turpu, kökleri sebze olarak tüketilen Turpgiller ailesinden bir bitkidir. 50-120 kadar boyları uzayan ve ülkemizde de yetiştirilmekte olan bitkin...
Devamını Oku

Beyaz Turp

Beyaz turp hem kahvaltılarda hem de yemeklerin yanında tüketilen ve aynı zamanda oldukça lezzetli olan bir bitkidir. Ülkemizde de yetiştirilen bu mükemmel le...
Devamını Oku

Turp Ne Zaman Ekilir

Turp Ne Zaman Ekilir, Turp bitkisi hemen hemen bütün topraklarda yetiştirilen tarım bitkileri arasında yer almaktadır. Turp bitkisinin kökleri genellikle tek...
Devamını Oku

Hamilelikte Turp Yemek

Hamilelikte turp yemek, Turp bitkisi oldukça zengin vitaminler içermektedir. Bu bitki özellikle kış aylarında bolca tüketilmektedir. Hamilelik süresince turp...
Devamını Oku

Turp Yaprağı

Turp Yaprağı, A vitamini, B6, B9, C, E vitaminlerini içinde barındıran ve kalsiyum mineralleri açısından çok iyi bir kaynak olmasıyla bilinir. Turp yapr...
Devamını Oku

Öksürüğe Turp ve Bal

Öksürüğe turp ve bal, Kış aylarında nezle, grip gibi soğuk algınlığına karşı yapılabilecek turp ve bal ile oluşan öksürük gibi rahatsızlıkların giderilmesi s...
Devamını Oku

Yaban Turpu

Yaban turpu, turpgiller ailesine mensup bir bitkidir. Bu turp türü, mucizevi etkileriyle insan sağlığı için kullanılan bir bitkidir. Yaban turpu, aslınd...
Devamını Oku

Kırmızı Turp Turşusu

Kırmızı turp turşusu, İnsanlar tarafından ilgi odağı olan kırmızı turp, asında genellikle lezzeti nedeniyle tüketilse bile bazı insanlar kırmızı turp turşusu...
Devamını Oku

Turp Tohumu

Turp Tohumu, Turp sebze olarak tüketilen çeşitleri bulunan turpgiller familyasında bulunan bir bitki türüdür. Turp tarihçesinde eski Roma dönemlerinde Roma'd...
Devamını Oku

Japon Turpu

Japon Turpu, Ülkemizde bulunan siyah veya kırmızı turplarla tam olarak benzerlik gösteren Japon turpu, genellikle Asya ülkelerinde tüketilir. Beyaz renkte ol...
Devamını Oku

Kırmızı Turp Bal

Kırmızı turp bal, Özellikle öksürük nöbetlerine iyi gelen kırmızı turp bal karışımı tavsiye edilmektedir. Geçmeyen öksürüklerde alternatif olarak kullanılan ...
Devamını Oku

Bayır Turpu

Bayır Turpu, familya olarak turpgiller familyasına dahildir. Ana vatanı Avrupa ve Asya olarak tahmin edilmekle birlikte, dünyanın her yerinde yetişebile...
Devamını Oku

Turp Yemeği

Turp yemeği, turp yemeği yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilecek faydası bol bir yemektir. Yani turp her yörede bulunduğu için yemeği de herkes taraf...
Devamını Oku

Siyah Turp Suyu

Siyah Turp Suyu, Turp çeşit çeşit renkleri olan bir sebzedir. Rengi ne olursa olsun turpun birçok faydaları vardır. Ancak kırmızı ya da beyaz turp gibi ...
Devamını Oku

Turp Otu

Turp otu, günümüzde insanlar tarafından oldukça sevilen ve oldukça bol bir şekilde tüketilen yiyeceklerdir. Turp otu, daha çok salatalar içerisinde lezzeti n...
Devamını Oku

Bal Turp Karışımı

Bal turp karışımı; Kendi halinde birebir tüketildiğinde de birçok faydası olan bu iki besin birleştirildiğinde de insan vücudu için çok yararlı bir besin hal...
Devamını Oku

Kara Turp

Kara turp, günümüzde insanlarda ilgi çekici bir etki gösteren yiyeceklerdendir. Hem lezzetiyle hem de insan sağlığına olan faydalarıyla oldukça gündemde olan...
Devamını Oku

Siyah Turp Bal Zencefil

Siyah Turp Bal Zencefil: Siyah turp, bal, zencefil bu üçlü karışım güçlü bir balgam söktürücü öksürüğü kesici etkisi olduğunu hepimiz biliriz. Siyah tur...
Devamını Oku

Turp Tansiyon Yükseltirmi

Turp Tansiyon Yükseltir mi, Turp kış aylarında çiğ olarak tüketilen genellikle salata içerisine yenen çok değerli bir besindir. İçerisinde B2 ve B6 vitamin, ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Turp Çeşitleri
Şalgam Turpu
Beyaz Turp
Turp Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Turp Yemek
Son Forum Konuları
Plavix Ve Ecoprin İlaç Kullanıyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024