Turpun Faydaları
Turpun faydaları, Sert bir yapıya sahip olan turp, içeriğinde bulunan birçok vitamin ve mineral sayesinde sağlık açısından inanılmaz faydalıdır. Turp genellikle salatalarda kullanılır. Turp market ya da pazarlarda özellikle kış aylarında rahatlıkla bulunabilen bir sebzedir. Bu nedenle faydalarından kolaylıkla yararlanılabilir. Sert bir yapıya sahip olduğundan rende ya da haşlanarak tüketilebilir.
Turşu yapımında da kullanılan turp çiğ olarak tüketildiğinde sağlığa daha çok katkı sağlar. Turp suyu özellikle öksürük ve bağırsak problemlerine karşı yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İçeriğinde bol miktarda A, C, K ve B6 vitaminlerinin yanı sıra, potasyum, selenyum, demir, bakır, kalsiyum, fosfor gibi mineraller de bulunmaktadır. Aynı zamanda besin lifi bakımından zengin içeriğe sahiptir.
Turpun faydaları nelerdir?- Turp tüketilerek vücuda alınan gıdaların kolay bir şekilde hazmedilmesini ve sindirilmesini sağlar. Diyet lifleri bakımından zengin içeriğe sahip olan turp sindirim sisteminde yer alan tüm organlar üzerinde olumlu etki yaratır.
- Güçlü bir antioksidan olan turp, sağlığa geniş yelpazede katkıda bulunur. Antioksidanlar bakımından zengin olan turp bu anlamda birçok hastalığa karşı iyi gelir.
- Turp, A, C ve K vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu içeriği sayesinde hasarlı hücrelerin onarılmasını sağlar. Hücre sağlığını korur. Dolayısı le cilt sağlığı üzerinde de olumlu etki yaratır.
- İçeriğinde bol miktarda demir barındıran turp, kalp sağlığı üzerinde de olumlu etki yaratır.
Demir saç sağlığından tırnak sağlığına pek çok alanda faydalı olan ve ihtiyaç duyulan önemli bir maddedir.
- Metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlayan turp, genel anlamda metabolizmayı güçlendirir. İçeriğinde yer alan besin lifleri sayesinde mide ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bağırsakların daha aktif çalışmasını sağlayarak kabızlığa karşı iyi gelir. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca bünyede yağ yakımını hızlandırır.
- Göğüs ağrılarına karşı iyi gelir.
- Kas sağlığını korur. İçeriğinde yer alan bol miktardaki protein sayesinde kas yapısını güçlendirir. Kramp ve kaslarda oluşabilecek kasılmaları en aza indirir.
- Zihinsel yorgunluğa karşı iyi gelir. Zihinsel faaliyetlerin artmasını sağlar. İçeriğinde beyin sağlığı için faydalı olan mineraller bulunmaktadır.
- Bal ile karıştırılarak tüketildiğinde nezle, grip gibi hastalıkların iyileşme sürecini kısaltır.
- Böbrek sağlığını korumak, böbreklerde taş oluşumunu önlemek ve oluşan taşları düşürmek için kullanılabilir.
- Kolesterol ve kalp hastalıklarına karşı iyi gelir. Kardiyo hastalıkların engellenmesini sağlar. Kolesterole karşı faydalıdır.
- Cilt sağlığını korumak için yararlı olan turp, içeriğinde yer alan C vitamini ve antioksidanlar sayesinde cilt sağlığına ciddi anlamda katkı sağlar. Ciltte oluşan enfeksiyon ve iltihaplara karşı iyi gelir. Ayrıca içeriğinde yer alan potasyum, sodyum, demir, kalsiyum gibi mineraller sayesinde kan basıncının düzenlenmesini sağlar. Su içeriği ile cilde ciddi anlamda katkısı vardır. Cildi ölü hücrelerden arındırarak, hasarlı hücrelerin onarılmasına yardımcı olur. Cildi toksinlerden arındırır. Turp rendelenerek ya da ezilerek cilde uygulandığında cildi temizleyici etki sağlar, cildin yumuşamasını kolaylaştırır.
- Turp saç sağlığını korumak amacıyla faydalı olan sebzelerden biridir. Düzenli olarak turp tüketmek saçların daha canlı ve sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar. Saç dökülmesini engeller ve saç köklerini kuvvetlendirir. Kepeklenmeye karşı iyi gelir. Turp suyu havluya uygulanarak, havlu saçlara sarılabilir. Bu uygulama saçların doğal ve parlak bir görünüm kazanmasını sağlar.
- Tiroit bezi hastalıklarına karşı iyi gelir. Tiroit bezi hastalığına yakalanma olasılığını azaltır.
- Boğaz ağrılarına karşı kullanılabilir. Vücutta anormal bir şekilde salgılanan mukusu azaltmak amacıyla kullanıldığında faydalı olur.
- İçeriğinde bulunan yüksek orandaki C vitamini sayesinde üst solunum yolu hastalıklarına karşı iyi gelir. Sinüzit hastalığına karşı faydalıdır.
- Kanser hastalığına karşı vücudu korur. Kansere yakalanma olasılığını minimuma indiren turp, anti-kanser bir gıdadır.
Not: Turpun gebelik ve emzirme dönemi için bir zararı olduğunu kanıtlayan bir çalışma bulunmamaktadır. Fakat her ihtimale karşı bu dönemlerde aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Safra taşı problemi olan kişiler için turp tüketimi önerilmemektedir.
20.01.2024 17:34:40
Turpun Faydaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Turpun Faydaları"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|