Yeşil Turp
Yeşil turp, ülkemizde de bulunan Çin turpu, karpuz turpu gibi isimlerle bilinen bir turp türüdür. Turbun dış kabuğunun yeşil beyaz renklerine sahip olması, içinin kırmızı renkte olması herkesin dikkatini çeker. Ortalama 6-7 cm çapında olan bu sebze türünü yemeklerle birlikte salata gibi, yemeklerden sonra da sade olarak tüketebilirsiniz. Yeşil turp anavatanı Çin olan bir sebzedir.
Ekildikten sonra 70-75 günde hasada gelir. Üstelik kışın soğuğa karşı oldukça dayanıklıdır. Bildiğimiz turplardan farklı renklere sahip olduğundan, herkesin ilgisini çeker. Ancak bunun yanında oldukça yararlı bir sebzedir. Tadı sulu, hafif tatlımsı ve gevrek özelliktedir. İster küp şeklinde doğranarak ister rendelenerek yeşillikler, zeytinyağı ve limonla birlikte harika bir uyum sağlar.
Yeşil turp faydaları nelerdir?- Düzenli olarak yeşil turp tüketilirse, eklem romatizması sorunu olanlara, eklemlerde iltihap problemi olanlara yararlı olur.
- Pişirilerek tüketilen yeşil turp, öksürüğe iyi gelir. Pişirme sırasında turp rendelenir ve kavrulur. Bunun yanında balla birlikte turp suyunu içmekte öksürüğü kesmekte etkili olur. Aynı yöntemlerle yeşil turbu bronşit tedavisinde alternatif tedavi olarak uygulayabilirsiniz.
- Cildinizde akne ve sivilceler içinde, balla karıştırılan yeşil turpu tüketebilirsiniz.
- Boğaz iltihabı sorunu olanlar, turp suyu içebilirler, gargara yapabilirler.
- Karaciğerin temizlenmesi için, her gün 1 çay bardağı turp suyu tüketin.
Aynı zamanda rendelenmiş ve balla karıştırılmış turpta aynı etkiyi gösterir.
- Yeşil turp tüketildiğinde idrar söktürücü etkisi olur.
- Turpun tohumlarını öğüterek balla birlikte macun kıvamına getirin. Bunu her gün 1 tatlı kaşığı tüketirseniz vücudunuza dinçlik verecektir.
- Rendelenmiş turbu bir süre bekleterek, suyunu sıkın. Bunu balla tatlandırıp içerseniz öd söktürmeye yardımcı olur.
- Sirkeyle kaynatılan turp tohumunu balla karıştırıp, merhem gibi cilt yaralarından kullanabilirsiniz.
- Yeşil turp sarımsakla birlikte tüketilirse, bir süre sonra saçların canlanmasında etkili olduğu gibi, dökülmesine engel olur.
- Turp suyu balla karıştırılarak, 15 gün süreyle içilirse böbrek taşlarının dökülmesinde etkili olur.
Yeşil turp ve diğer turp türleri mide rahatsızlıkları olan kişilerde, mide yanmasına ve geğirmeye neden olur. Üstelik hazmı da zor olur. Bunun için yapraklarıyla birlikte tüketilmesi tavsiye edilir.
22.01.2024 00:35:07
Yeşil Turp ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|