Şalgam Turpu

Şalgam turpu, kökleri sebze olarak tüketilen Turpgiller ailesinden bir bitkidir. 50-120 kadar boyları uzayan ve ülkemizde de yetiştirilmekte olan bitkinin birinci senelerinde kök kısımları ve toprak üstündeki yeşil kısımları; ikinci senelerinde çiçek sapı, çiçekleri ve tohumları meydana gelir. Bitkinin sebze olarak tüketilen bölümü, şişkin kök kısımlarıdır.
Basık, yuvarlakça ya da uzun silindirik şekillerde olan kökün iç kısmının rengi beyaz ya da mavimtıraktır. Ama kökün toprak yüzeyine yakın kısımları ise kırmızı, mor, beyaz, sarı veya yeşil renklerde olabilmektedir. Bitkinin oval şeklindeki yaprakları yeşil renkli, yaprak kenarları düz ya da testere gibi dişi gibidir. Şalgamın çiçek sapları 50-120 cm'ye kadar uzayabilir. Erselik özellikli çiçekleri, parlak sarı ve bazen beyaz renkte olabilmektedir. Şalgam turpu B, C vitaminleri, kalsiyum, potasyum ve demir maddelerini yüksek oranda barındır.

Tohumları lahananınkilere benzemekle birlikte satın alırken aldanmamaya önem verilmelidir. Şalgam, günümüzde hem insanlar hem de hayvanlar için üretilen bir bitkidir. İnsanlar için yetiştirilenler yumuşak etli, hayvanlara yem amaçlı yetiştirilenler ise sert etlidir. Şalgam, bazı çorba ve soslara katılabilir, yemeklerde garnitür olarak kullanılabilir. Adana, Osmaniye ve Mersin'de şalgam suyu yapılıp, tüketilmektedir. Şalgam turpu tohumlarla çoğaltılır. Tohumlar, doğrudan bitkinin yetiştirileceği alana ekilir. Ekim zamanları, ilkbahar mevsiminde mart-nisan; sonbahar mevsiminde ise ağustos ayının sonları ile eylül aylarıdır.
Tohumlar serpme yöntemiyle ekilir sonra fidelerde seyreltme işlemi yapılır.

Tohumlar, 15–25 cm aralıkla ve 1–2 cm derinliğe ekilmektedir. Şalgam, ılık ve serin mevsimler bitkisidir. Ancak soğuk havalara karşı diğer sebzelerden daha dayanıklı olduğu için, Türkiye'de soğukça yerlerde de kolaylıkla yetiştirilebilir. Sıcaktan ve kuraklıktan hoşlanmayan bir bitkidir. Toprak yönünden pek seçici olmayan şalgam turpu, çok hafif ve çok ağır topraklar hariç, her çeşit toprakta yetişebilir. Ama bitkiden en iyi verim derin, geçirgen, organik madde bakımından zengince olan kumlu ya da killi topraklarda alınmaktadır. Şalgam turpunun toprak hazırlığı ve toprak işlemesi aynen havuçtaki duruma benzer. Şalgam turpu, suyu çok sever. Yaz mevsiminin sıcak ve kurak zamanlarında, düzenli olarak sulama gerektirir. Şalgam bitkisinin, iyi gelişmesi ve yüksek verimi sağlanması amacıyla yanmış çiftlik gübreleri ile azot ve fosfat içeren fenni gübreler kullanılmalıdır. Şalgamın potasyum ihtiyacı, diğer kök bitkilerinden daha az olur. Şalgam turpu, tohumlarının ekilmesinden yaklaşık 3-4 ay sonra hasat edilecek hale gelmektedir. Bitkinin kökleri, elle koparılarak ya da çapayla sürülerek hasat edilir. Şalgam bitkisine musallat olacak zararlı hastalıklar Uzman danışmalığında ve en uygun tarım ilaçları ile ortadan kaldırılabilir.

Şalgam Turpunun Faydaları Nelerdir?

  • Yüksek oranda potasyum barındırdığı için yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.
  • Bedenin direncini artırır.
  • İdrar söktürücü etkisi vardır. Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesinde etkilidir.
  • Akciğerleri ve bronşları temizler, bedene rahatlık vermektedir.
  • Romatizma ve nikrist rahatsızlığına karşı oldukça yararlıdır.
  • Mafsal şişliklerini geçirdiği gibi şikâyetleri de giderir.
  • Abse, dolama, kan çıbanı ve donmalarda kullanılan bir kaynaktır.
  • Ergenlik sivilceleri, akne ve egzama gibi cilt hastalıklara iyi gelir.
  • Göğsü yumuşattığı gibi boğaz iltihaplarını gidermeye de yardımcı olur.
  • Nekahat süresini kısaltır.
  • Şeker hastalarının susuzluklarını gidermede oldukça yararlıdır.
  • Kemikleri güçlendirip, kemik erimesine engel olmaktadır.
  • Bedende olan zararlı toksinleri dışarı atar. Sindirim sistemini ve bağırsakları düzenler.
  • Depresif ruh halini dingin hale getirir ve sinirleri yatıştırır.
20.01.2024 09:55:24
Şalgam Turpu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şalgam Turpu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Şalgam Turpu"
Şalgam Turbu diye yazdığınız yazının altındaki fotoğraf alabaş bitkisine aittir. Lütfen halkı yanlış bilgilendirmeyiniz.
RUHSAR YANMAZ . 06.11.2017

Turp Çeşitleri

Turp çeşitleri, Turp, yaprakları tüylü olan ve çiçekleri beyaz, sarı ve mor renkte olan ömrü bir yıllık olan bir sebze çeşididir. Sert bir yapısı olan ve kök...
Devamını Oku

Beyaz Turp

Beyaz turp hem kahvaltılarda hem de yemeklerin yanında tüketilen ve aynı zamanda oldukça lezzetli olan bir bitkidir. Ülkemizde de yetiştirilen bu mükemmel le...
Devamını Oku

Turp Ne Zaman Ekilir

Turp Ne Zaman Ekilir, Turp bitkisi hemen hemen bütün topraklarda yetiştirilen tarım bitkileri arasında yer almaktadır. Turp bitkisinin kökleri genellikle tek...
Devamını Oku

Hamilelikte Turp Yemek

Hamilelikte turp yemek, Turp bitkisi oldukça zengin vitaminler içermektedir. Bu bitki özellikle kış aylarında bolca tüketilmektedir. Hamilelik süresince turp...
Devamını Oku

Turp Yaprağı

Turp Yaprağı, A vitamini, B6, B9, C, E vitaminlerini içinde barındıran ve kalsiyum mineralleri açısından çok iyi bir kaynak olmasıyla bilinir. Turp yapr...
Devamını Oku

Öksürüğe Turp ve Bal

Öksürüğe turp ve bal, Kış aylarında nezle, grip gibi soğuk algınlığına karşı yapılabilecek turp ve bal ile oluşan öksürük gibi rahatsızlıkların giderilmesi s...
Devamını Oku

Yaban Turpu

Yaban turpu, turpgiller ailesine mensup bir bitkidir. Bu turp türü, mucizevi etkileriyle insan sağlığı için kullanılan bir bitkidir. Yaban turpu, aslınd...
Devamını Oku

Kırmızı Turp Turşusu

Kırmızı turp turşusu, İnsanlar tarafından ilgi odağı olan kırmızı turp, asında genellikle lezzeti nedeniyle tüketilse bile bazı insanlar kırmızı turp turşusu...
Devamını Oku

Turp Tohumu

Turp Tohumu, Turp sebze olarak tüketilen çeşitleri bulunan turpgiller familyasında bulunan bir bitki türüdür. Turp tarihçesinde eski Roma dönemlerinde Roma'd...
Devamını Oku

Japon Turpu

Japon Turpu, Ülkemizde bulunan siyah veya kırmızı turplarla tam olarak benzerlik gösteren Japon turpu, genellikle Asya ülkelerinde tüketilir. Beyaz renkte ol...
Devamını Oku

Kırmızı Turp Bal

Kırmızı turp bal, Özellikle öksürük nöbetlerine iyi gelen kırmızı turp bal karışımı tavsiye edilmektedir. Geçmeyen öksürüklerde alternatif olarak kullanılan ...
Devamını Oku

Bayır Turpu

Bayır Turpu, familya olarak turpgiller familyasına dahildir. Ana vatanı Avrupa ve Asya olarak tahmin edilmekle birlikte, dünyanın her yerinde yetişebile...
Devamını Oku

Turp Yemeği

Turp yemeği, turp yemeği yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilecek faydası bol bir yemektir. Yani turp her yörede bulunduğu için yemeği de herkes taraf...
Devamını Oku

Siyah Turp Suyu

Siyah Turp Suyu, Turp çeşit çeşit renkleri olan bir sebzedir. Rengi ne olursa olsun turpun birçok faydaları vardır. Ancak kırmızı ya da beyaz turp gibi ...
Devamını Oku

Turp Otu

Turp otu, günümüzde insanlar tarafından oldukça sevilen ve oldukça bol bir şekilde tüketilen yiyeceklerdir. Turp otu, daha çok salatalar içerisinde lezzeti n...
Devamını Oku

Bal Turp Karışımı

Bal turp karışımı; Kendi halinde birebir tüketildiğinde de birçok faydası olan bu iki besin birleştirildiğinde de insan vücudu için çok yararlı bir besin hal...
Devamını Oku

Kara Turp

Kara turp, günümüzde insanlarda ilgi çekici bir etki gösteren yiyeceklerdendir. Hem lezzetiyle hem de insan sağlığına olan faydalarıyla oldukça gündemde olan...
Devamını Oku

Siyah Turp Bal Zencefil

Siyah Turp Bal Zencefil: Siyah turp, bal, zencefil bu üçlü karışım güçlü bir balgam söktürücü öksürüğü kesici etkisi olduğunu hepimiz biliriz. Siyah tur...
Devamını Oku

Turp Tansiyon Yükseltirmi

Turp Tansiyon Yükseltir mi, Turp kış aylarında çiğ olarak tüketilen genellikle salata içerisine yenen çok değerli bir besindir. İçerisinde B2 ve B6 vitamin, ...
Devamını Oku

Mor Turp

Mor turp, adından da anlaşıldığı gibi turp çeşitleri arasında bulunan bir turp türüdür. Aslında mor turp, turplar arasında en çok tüketilen çeşididir. Mor tu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Turp Çeşitleri
Şalgam Turpu
Beyaz Turp
Turp Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Turp Yemek
Son Forum Konuları
Plavix Ve Ecoprin İlaç Kullanıyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024