Ballı Siyah Turp ve Faydaları Siyah turp, turpgiller familyasından gelen ve dış kabuğu siyah renkli olan bir sebzedir. Mor renkli çiçekleri olan bu bitki, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Siyah turpun en faydalı kısmı köküdür ve bu kısım salatalarda tüketildiği gibi sade olarak da yenilebilir. Tadı biraz acımsı olsa da sağlık için çok faydalıdır. Siyah turp, folik asit, kükürt, iyot, kalsiyum, demir, C vitamini, potasyum ve diğer mineraller açısından oldukça zengindir. Özellikle karaciğer rahatsızlıkları olan kişiler için koruyucu etkileri vardır. Siyah Turpun Faydaları
Ballı Siyah Turp için Gerekli Malzemeler
Ballı Siyah Turp Nasıl Yapılır? Orta boy siyah turpu iyice yıkadıktan sonra baş kısmını kapatacak şekilde kesin, yani kapak gibi. Alt kısmından da derin olmamak ve turpu delmemek kaydıyla biraz kesin. Turpun içini oyun, ancak duvarlarını çok inceltmeyin. Daha sonra turpu bir bardağın içine oturtun. İçine kaliteli, doğal bir baldan 2-3 yemek kaşığı koyarak doldurun. Turpun üst kısmını kapak şeklinde kestiğiniz kısım ile kapatın. En az bir gece dışarıda bekletin. Bekledikçe turp öz suyuyla beraber zamanla bardağa akmaya başlayacaktır. Bardakta biriken sudan günde 2-3 tatlı kaşığı içmeniz öksürük için yeterli olacaktır. Çocuklarda öksürük ve ateş varsa, sabah elde edilen ballı siyah turpa sıcak su eklenerek bir su bardağına tamamlanır ve bir miktar zencefil eklenerek çocuğa içirilebilir. En geç yedi gün içerisinde çocuğunuzun şikâyetleri azalacak ve kaybolacaktır. Hazırladığımız bu ballı siyah turp kürü, kuru öksürüğü olanlar, tiroit rahatsızlığı olanlar, alerji ve astım rahatsızlığı olanlara müthiş bir şifa kaynağı olacaktır. |