Turp Yetiştiriciliği

Turp Yetiştiriciliği

Turp yetiştiriciliği, farklı şekil, renk ve büyüklüklerde olan yumruları yenilebilen yıllık ve iki yıllık kültür bitkilerine turp adı verilir. Turp, ülkemizde bütün bir yıl boyunca yetiştirilebilen ve her ortama kolaylıkla uyum sağlayan bir bitkidir. Genellikle iştah açıcı, lezzetli ve kendine has kokusu ile salatalarda garnitür olarak kullanılan turp, bazı ülkelerde ise pişirilerek tüketilir. Bünyesinde yüksek miktarda C vitamini ve sülfür bulunur.
Ülkemizde turplar; fındık turpu, kestane turpu ve bayır turpu olarak üçe ayrılırlar.
  • Fındık turpu: Şekilleri yuvarlak, basık-yuvarlak, uzun-yuvarlak ve uzun-silindiriktir. Ağırlıkları 5-40 gram arasında ve kabuk rengi kırmızı-beyazdır. Diğer turp çeşitlerine göre daha erken olgunlaşır.
  • Kestane turpu: Şekilleri yuvarlak veya uzun-yuvarlaktır. 150-1000 gram arası ağırlıkta bulunabilirler. Dış kabuk beyaz veya sarımsı bir renk alır.
  • Bayır turpu: Şekilleri yuvarlak veya uzun-yuvarlaktır. Dış kabukları koyu siyah veya koyu kahverengidir. Ağırlıkları 200-2000 arasındadır.
Turp bitkisinin morfolojik özellikleri

Kazık köklü olan turp, kök ve toprak yapısına göre 10-50 santimetre derinliğe kadar inebilir. Bazı türleri üzerinde saçak kökler görülebilir. Bu durum turpun pazarlanabilirliğini olumsuz bir şekilde etkiler. Yaprakları, içte genç yapraklar, dışa doğru ise yaşlı yapraklar görülür. Bu yapraklar tüylü ve kabarcıklı yapıdadır.

Yetiştirilme koşulları ve şekli

Turp, iklim olarak serin ve ılıman havaları seven bir bitkidir. Sıcaklığın artması ile bitki üzerindeki yaprakları da arttırır. Yüksek sıcaklıklar ve uzun gün koşulları, turpu olumsuz yönde etkiler. En ideal turp oluşumu 7-12 saat uzunluğundaki günlerde oluşmaktadır.

Toprak isteği

Toprak koşulları bakımından çok seçicidir ve hafif bünyeli topraklarda yetişmektedir. Ağır olan topraklar, turpların geç olgunlaşmasına ve çatlamalara neden olur. Bu da turpun ürün kalitesini olumsuz etkiler. Fındık turpu, tınlı-kumlu toprakları sever. Bayır ve kestane turpu ise tınlı-killi toprakları sever.

Tohum ekimi

Turp genellikle tava veya masura şeklinde yetiştirilir. Tava şeklindeki ekimlerde tohumlar toprağa serpme olarak atılır. Masura şekli ekimlerde ise masuraların boyun noktasına tohum atılır. Makine ile de ekim yapılabilir. Tohum ekiminde, tohumun ekim derinliği ve sıklığı da verim açısından önem taşımaktadır. Tohum ekimi çoğunlukla geniş alanlara yapılmaktadır.

Sulama ve Çapalama

Tohum ekiminden sonra turpun gelişimine göre sulama ve çapalama yapılabilir. Geniş alanlarda ekili tohumların sulaması yağmur suları ile yapılır. Eğer iklim yağışlı ise çok sulamak bitkiyi olumsuz etkiler.
Çapalama bitkinin yapraklarında çıkan zararlı otlar için gerekir. 2 defa çapalama yeterli olacaktır.

Gübreleme

Turp bitkisinin gübrelemesinde genellikle mineral gübreler kullanılır. Organik gübrenin tercih edilmemesinin nedeni ise bitkinin yapraklarını fazla büyüterek turpların küçük kalmasıdır.
Toprak özelliklerine göre gübreleme değişmektedir. En ideal gübreleme ise dekara 6 kg azot, 4 kg fosfor, 9 kg potasyum verilmesidir.

Hasat

Eğer bakım işleri düzenli yapılırsa turp hızlıca gelişir. Çeşitlerine göre hasat zamanı değişen turplar, birçok defa hasat edilerek demet veya dökme olarak piyasaya sürülür. Genellikle de demetler halinde satışa sunulur. Hasat zamanı gecikince bitki koflaşır ve pazar kalitesini kaybeder. Bunun yanında aşırı düşük sıcaklıklarda da donma olayları görülebilir.
Bunların dışında halk arasında bademcik iltihaplarının tedavisinde idrar söktürücü olarak kullanılır. Bronşit, safra kesesi hastalığı, ve öksürük gibi durumlarda da bitkisel tedavi olarak kullanılmaktadır.
Son Güncelleme : 28.11.2018 18:51:21
Turp Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Turp Yetiştiriciliği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Turp Yetiştiriciliği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Turp Çeşitleri
Turp Çeşitleri
Turp çeşitleri, Turp, yaprakları tüylü olan ve çiçekleri beyaz, sarı ve mor renkte olan ömrü bir yıllık olan bir sebze çeşididir. Sert bir yapısı olan ve kökü yenile ol olan bu sebze hem öyle soyulup yenilebilir hemde salatanın içerisine konularak ço...
Şalgam Turpu
Şalgam Turpu
Şalgam turpu, kökleri sebze olarak tüketilen Turpgiller ailesinden bir bitkidir. 50-120 kadar boyları uzayan ve ülkemizde de yetiştirilmekte olan bitkinin birinci senelerinde kök kısımları ve toprak üstündeki yeşil kısımları; ikinci senelerinde ç...
Beyaz Turp
Beyaz Turp
Beyaz turp, hem kahvaltılarda hem de yemeklerin yanında tüketilen ve aynı zamanda oldukça lezzetli olan bir bitkidir. Ülkemizde de yetiştirilen bu mükemmel lezzet, insanların birçok sağlık sorunlarını ortadan kaldırabilmektedir. Özellikle beyaz turpl...
Turp Ne Zaman Ekilir
Turp Ne Zaman Ekilir
Turp Ne Zaman Ekilir, Turp bitkisi hemen hemen bütün topraklarda yetiştirilen tarım bitkileri arasında yer almaktadır. Turp bitkisinin kökleri genellikle tek başına ya da başka sebzelerle karıştırılarak tüketilirken; bazı bölgelerde turpun yapra...
Hamilelikte Turp Yemek
Hamilelikte Turp Yemek
Hamilelikte turp yemek, Turp bitkisi oldukça zengin vitaminler içermektedir. Bu bitki özellikle kış aylarında bolca tüketilmektedir. Hamilelik süresince turp bitkisini tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Kekremsi bir tadı olan turpun birçok çeşidi ...
Turp Yaprağı
Turp Yaprağı
Turp Yaprağı, A vitamini, B6, B9, C, E vitaminlerini içinde barındıran ve kalsiyum mineralleri açısından çok iyi bir kaynak olmasıyla bilinir. Turp yaprağı göz ile akciğer sağlığına da çok iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra en önemli özelliğinden birid...
Öksürüğe Turp Ve Bal
Öksürüğe Turp Ve Bal
Öksürüğe turp ve bal, Kış aylarında nezle, grip gibi soğuk algınlığına karşı yapılabilecek turp ve bal ile oluşan öksürük gibi rahatsızlıkların giderilmesi sağlanır. Bu ikili sürekli öksürüklerde ve kuru öksürüklerde şifa kaynağı olarak kullanılır. T...
Yaban Turpu
Yaban Turpu
Yaban turpu, turpgiller ailesine mensup bir bitkidir. Bu turp türü, mucizevi etkileriyle insan sağlığı için kullanılan bir bitkidir. Yaban turpu, aslında günümüzde daha az kullanılan bir meyvedir. Çünkü günümüzde turp, daha iyi koşullarda yetiştirile...
Kırmızı Turp Turşusu
Kırmızı Turp Turşusu
Kırmızı turp turşusu, İnsanlar tarafından ilgi odağı olan kırmızı turp, asında genellikle lezzeti nedeniyle tüketilse bile bazı insanlar kırmızı turp turşusunu faydaları nedeniyle tüketmektedir. Kırmızı turpun insan sağlığına faydaları saymakla bitme...
Rüyada Turp Görmek
Rüyada Turp Görmek
Rüyada Turp Görmek, Turp şifalı bir sebze olması nedeniyle rüyada turp görmek şifa ile yorumlanır. Bu rüyayı gören kişi sağlığı kötü durumda ise şifa bulur. Bazı tabircilere göre rüyada turp görmek, helal kazanca, sıkıntıların ardından gelecek bol ni...
Turp Tohumu
Turp Tohumu
Turp Tohumu, Turp sebze olarak tüketilen çeşitleri bulunan turpgiller familyasında bulunan bir bitki türüdür. Turp tarihçesinde eski Roma dönemlerinde Roma’da yetiştirildiği ve Asya Avrupa’da şalgam türlerinin yetiştirildiği bilinir. Turpun birkaç...
Japon Turpu
Japon Turpu
Japon Turpu, Ülkemizde bulunan siyah veya kırmızı turplarla tam olarak benzerlik gösteren Japon turpu, genellikle Asya ülkelerinde tüketilir. Beyaz renkte olan bu turpun tadı siyah ve kırmızı turpa göre daha az acıdır.Japon turpunun tohumları, genell...

 

Turp Çeşitleri
Şalgam Turpu
Beyaz Turp
Turp Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Turp Yemek
Turp Yaprağı
Öksürüğe Turp Ve Bal
Yaban Turpu
Kırmızı Turp Turşusu
Rüyada Turp Görmek
Turp Tohumu
Japon Turpu
Kırmızı Turp Bal
Bayır Turpu
Turp Yemeği
Siyah Turp Suyu
Turp Otu
Bal Turp Karışımı
Rüyada Turp Yemek
Kara Turp
Siyah Turp Bal Zencefil
Turp Tansiyon Yükseltirmi
Mor Turp
Yeşil Turp
Eşek Turpu
Turp Yetiştiriciliği
Turp Kalori
Alabaş Turp
Karpuz Turp
Kırmızı Turpun Faydaları
Popüler İçerik
Kırmızı Turp Bal
Kırmızı Turp Bal
Kırmızı turp bal, Özellikle öksürük nöbetlerine iyi gelen kırmızı turp bal karışımı tavsiye edilmektedir. Geçmeyen öksürüklerde alternatif olarak kull...
Bayır Turpu
Bayır Turpu
Bayır Turpu, familya olarak turpgiller familyasına dahildir. Ana vatanı Avrupa ve Asya olarak tahmin edilmekle birlikte, dünyanın her yerinde yetişebi...
Turp Yemeği
Turp Yemeği
Turp yemeği, turp yemeği yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilecek faydası bol bir yemektir. Yani turp her yörede bulunduğu için yemeği de herkes tar...
Siyah Turp Suyu
Siyah Turp Suyu
Siyah Turp Suyu, Turp çeşit çeşit renkleri olan bir sebzedir. Rengi ne olursa olsun turpun birçok faydaları vardır. Ancak kırmızı ya da beyaz turp g...
Turp Otu
Turp Otu
Turp otu, günümüzde insanlar tarafından oldukça sevilen ve oldukça bol bir şekilde tüketilen yiyeceklerdir. Turp otu, daha çok salatalar içerisinde le...
Bal Turp Karışımı
Bal Turp Karışımı
Bal turp karışımı; Kendi halinde birebir tüketildiğinde de birçok faydası olan bu iki besin birleştirildiğinde de insan vücudu için çok yararlı bir be...
Rüyada Turp Yemek
Rüyada Turp Yemek
Rüyada Turp Yemek, bir kısım rüya tabircisi tarafından hayra yorumlanmış ise de başka bir kısım rüya tabircisi tarafından kötü olaylara bir işaret şe...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Turp Çeşitleri
Şalgam Turpu
Beyaz Turp
Turp Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Turp Yemek
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Nisan - 2019