Turp Ekimi, Turp turpgiller familyasında sebze olarak
tüketilen ve kazık köklü bitkilerden biridir. Turpun meyvesi etli ve genelde
beyaz renklidir. Beyaz turp, karaturp, kırmızıturp gibi çeşitleri vardır. Turp
depo gövdeli bir bitki ve tüketilen kısmı bitkinin toprak altında kalan
gövdesidir. Turp en iyi güneş alan ve ışık altında, kumlu topraklarda 6.5-7lik
pH değerlerinde üretimi yapılır. Turp yetiştiricilik de toprak isteği çok
seçicidir o bakımdan turp ekilecek alanın toprağının bakımlı bol vitaminli olması
önemlidir
Turp Ekim Zamanı: Turp genellikle bahar aylarının
ilk günlerinde ekimi yapılır fakat sonbahara kadarda ekimi yapıldığı
görülmüştür. Turp bitkisi tohumlarla üretilmektedir. Ufak kırmızıturp çabuk
yetiştiği için yıl içerisinde 3-4 defa dikimi yapılabilir. Diğer beyaz turp, kara turplar
ise büyümesi uzun sürdüğü için yıl içerisinde en fazla iki defa dikimi
yapılmaktadır.
Tohum Ekim Ve Çimlenme: Turp tohumları kapsül denilen meyve
içinde düzenli bir şekilde yer alır. Tohumların renkleri ve görünümleri farklı
bir şekilde olur. Tohumların çimlenme sıcaklığı 20-25 derecedir. Hasat edilen
tohumlar yetiştirilme yerlerine direk olarak ekim yöntemi ile
yetiştirilir. Tohumların ekileceği alan
çok iyi bir şekilde işlenip ekim için hazır hale getirilir. Tohumların
ekileceği alan yabancı otlardan arındırılıp temizlenmelidir. Turp tohumlarının
çimlenmesini olumsuz yönde etkileyecek atıklardan temizlendikten sonra toprak
15-20 cm derinlikte sürülür ve üzerine freze çekilir. Turp tohumları 25-30 cm
sıra arası 10-15 sıra arası ve 3 cm derinliğe ocak usulü olarak dikimi yapılır.
Serpme usulü yapılacak tohumlarda ise tohumlar ekilecek alana serpilir ve
tırmık ile toprağa karışması yapılır.
Çapalama İşlemi: Yabancı otların arındırılması için düzenli
olarak yapılmalıdır. Yabancı otlar bitkinin gelişmesini etkileyeceği için
yabancı otlarla mücadeleye önem verilmelidir.
Sulama: Turpların kaliteli bir şekilde gelişmesi için sulama
işlemi düzenli olarak aksatılmadan yapılmalıdır. Tavalarda salma, geniş
alanlarda yağmurlama ve masuralara ise karık suyu ile sulama işlemi yapılır.
Bitkilerin gelişimi iklim koşullarına bağlı olarak üretim döneminde 4-6 defa su
verilir. Sulama sonunda toprağın yüzeyinde oluşan kaymağın yok olması ve
yabancı otlardan arınması için mutlaka çapalama işlemi yapılmalıdır.
Gübreleme: Turp yetiştiriciliğinde organik gübreleme tohum
ekiminden önce toprak hazırlama döneminde yapılmamalı nedeni ise turpların bol
yaprak çıkmasına ve meyvelerinin kof olmasına neden olur. Gübre bir önceki
kültür bitkisine verilmesi daha başarılı olur verim yükselir.
Toprak isteği: Toprak istekleri bakımında seçici bir bitki
olan turpun düzgün olması ve aromasının, lezzetinin iyi bir şekilde gelişmesi
için tınlı, hafif bünyeli topraklarda yetiştirilmelidir. Toprak bünyesi
ağırlaşmaya başladıkça turpun gövdesinde çatlamalar, şekil bozuklukları meydana
gelir. Bu neden le organik gübreli, kumlu ve ticaret gübresi kullanılan
topraklarda yetiştiriciliği yapılmalıdır. Toprağın besin maddesi az olduğunda
turpun içinde koflaşma meydana gelir.
Hasat: Turpların olgunluğa geldiğinde bitkiler elle
yapraklarından tutularak sökülür. Kökleri ve yaprakları yıkanır. Kazık köklerin
uç kısımları kesilir ve demetlenip satışa sunulur.
Kolay gelsin.
Son Güncelleme : 04.04.2021 00:36:36
Kaynakça / İçeriği Geliştiren Uzmanlar
Uzm. yıldız arslan - 04.04.2021 00:36:36
Turp Ekimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
0 Yorum Yapılmış "Turp Ekimi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Turp Çeşitleri
Turp çeşitleri, Turp, yaprakları tüylü olan ve çiçekleri beyaz, sarı ve mor renkte olan ömrü bir yıllık olan bir sebze çeşididir. Sert bir yapısı olan ve kökü yenile ol olan bu sebze hem öyle soyulup yenilebilir hemde salatanın içerisine konularak ço...
Şalgam Turpu
Şalgam
turpu, kökleri sebze olarak tüketilen Turpgiller ailesinden bir bitkidir. 50-120 kadar
boyları uzayan ve ülkemizde de yetiştirilmekte olan bitkinin birinci
senelerinde kök kısımları ve toprak üstündeki yeşil kısımları; ikinci
senelerinde ç...
Beyaz Turp
Beyaz turp, hem kahvaltılarda hem de yemeklerin yanında tüketilen ve aynı zamanda oldukça lezzetli olan bir bitkidir. Ülkemizde de yetiştirilen bu mükemmel lezzet, insanların birçok sağlık sorunlarını ortadan kaldırabilmektedir. Özellikle beyaz turpl...
Turp Ne Zaman Ekilir
Turp Ne Zaman Ekilir, Turp bitkisi hemen hemen bütün topraklarda yetiştirilen tarım bitkileri arasında yer almaktadır. Turp bitkisinin kökleri genellikle tek başına ya da başka sebzelerle karıştırılarak tüketilirken; bazı bölgelerde turpun yapra...
Hamilelikte Turp Yemek
Hamilelikte turp yemek, Turp bitkisi oldukça zengin vitaminler içermektedir. Bu bitki özellikle kış aylarında bolca tüketilmektedir. Hamilelik süresince turp bitkisini tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Kekremsi bir tadı olan turpun birçok çeşidi ...
Turp Yaprağı
Turp Yaprağı, A vitamini, B6, B9, C, E vitaminlerini içinde barındıran ve kalsiyum mineralleri açısından çok iyi bir kaynak olmasıyla bilinir. Turp yaprağı göz ile akciğer sağlığına da çok iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra en önemli özelliğinden birid...
Öksürüğe Turp Ve Bal
Öksürüğe turp ve bal, Kış aylarında nezle, grip gibi soğuk algınlığına karşı yapılabilecek turp ve bal ile oluşan öksürük gibi rahatsızlıkların giderilmesi sağlanır. Bu ikili sürekli öksürüklerde ve kuru öksürüklerde şifa kaynağı olarak kullanılır. T...
Yaban Turpu
Yaban turpu, turpgiller ailesine mensup bir bitkidir. Bu turp türü, mucizevi etkileriyle insan sağlığı için kullanılan bir bitkidir. Yaban turpu, aslında günümüzde daha az kullanılan bir meyvedir. Çünkü günümüzde turp, daha iyi koşullarda yetiştirile...
Kırmızı Turp Turşusu
Kırmızı turp turşusu, İnsanlar tarafından ilgi odağı olan kırmızı turp, asında genellikle lezzeti nedeniyle tüketilse bile bazı insanlar kırmızı turp turşusunu faydaları nedeniyle tüketmektedir. Kırmızı turpun insan sağlığına faydaları saymakla bitme...
Rüyada Turp Görmek
Rüyada Turp Görmek, Turp şifalı bir sebze olması nedeniyle rüyada turp görmek şifa ile yorumlanır. Bu rüyayı gören kişi sağlığı kötü durumda ise şifa bulur. Bazı tabircilere göre rüyada turp görmek, helal kazanca, sıkıntıların ardından gelecek bol ni...
Turp Tohumu
Turp Tohumu, Turp sebze olarak tüketilen çeşitleri bulunan
turpgiller familyasında bulunan bir bitki türüdür. Turp tarihçesinde eski Roma
dönemlerinde Roma’da yetiştirildiği ve Asya Avrupa’da şalgam türlerinin
yetiştirildiği bilinir. Turpun birkaç...
Japon Turpu
Japon Turpu, Ülkemizde bulunan siyah veya kırmızı turplarla tam olarak benzerlik gösteren Japon turpu, genellikle Asya ülkelerinde tüketilir. Beyaz renkte olan bu turpun tadı siyah ve kırmızı turpa göre daha az acıdır.Japon turpunun tohumları, genell...
Turp Çeşitleri
Şalgam Turpu
Beyaz Turp
Turp Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Turp Yemek
Turp Yaprağı
Öksürüğe Turp Ve Bal
Yaban Turpu
Kırmızı Turp Turşusu
Rüyada Turp Görmek
Turp Tohumu
Japon Turpu
Kırmızı Turp Bal
Bayır Turpu
Turp Yemeği
Siyah Turp Suyu
Turp Otu
Bal Turp Karışımı
Rüyada Turp Yemek
Kara Turp
Siyah Turp Bal Zencefil
Turp Tansiyon Yükseltirmi
Mor Turp
Yeşil Turp
Eşek Turpu
Turp Yetiştiriciliği
Turp Kalori
Alabaş Turp
Karpuz Turp
Kırmızı Turpun Faydaları
Popüler İçerik
Kırmızı Turp Bal
Kırmızı turp bal, Özellikle öksürük nöbetlerine iyi gelen kırmızı turp bal karışımı tavsiye edilmektedir. Geçmeyen öksürüklerde alternatif olarak kull...
Bayır Turpu
Bayır Turpu, familya olarak turpgiller familyasına dahildir. Ana vatanı Avrupa ve Asya olarak tahmin edilmekle birlikte, dünyanın her yerinde yetişebi...
Turp Yemeği
Turp yemeği, turp yemeği yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilecek faydası bol bir yemektir. Yani turp her yörede bulunduğu için yemeği de herkes tar...
Siyah Turp Suyu
Siyah Turp Suyu, Turp çeşit
çeşit renkleri olan bir sebzedir. Rengi ne olursa olsun turpun birçok faydaları
vardır. Ancak kırmızı ya da beyaz turp g...
Turp Otu
Turp otu, günümüzde insanlar tarafından oldukça sevilen ve oldukça bol bir şekilde tüketilen yiyeceklerdir. Turp otu, daha çok salatalar içerisinde le...
Bal Turp Karışımı
Bal turp karışımı; Kendi halinde birebir tüketildiğinde de birçok faydası olan bu iki besin birleştirildiğinde de insan vücudu için çok yararlı bir be...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mayıs - 2022