Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Turp Ekimi

Turp Ekimi

Turp Ekimi, Turp turpgiller familyasında sebze olarak tüketilen ve kazık köklü bitkilerden biridir. Turpun meyvesi etli ve genelde beyaz renklidir. Beyaz turp, karaturp, kırmızıturp gibi çeşitleri vardır. Turp depo gövdeli bir bitki ve tüketilen kısmı bitkinin toprak altında kalan gövdesidir. Turp en iyi güneş alan ve ışık altında, kumlu topraklarda 6.5-7lik pH değerlerinde üretimi yapılır. Turp yetiştiricilik de toprak isteği çok seçicidir o bakımdan turp ekilecek alanın toprağının bakımlı bol vitaminli olması önemlidir.

Turp Ekim Zamanı: Turp genellikle bahar aylarının ilk günlerinde ekimi yapılır fakat sonbahara kadarda ekimi yapıldığı görülmüştür. Turp bitkisi tohumlarla üretilmektedir. Ufak kırmızıturp çabuk yetiştiği için yıl içerisinde 3-4 defa dikimi yapılabilir. Diğer beyaz turp, kara turplar ise büyümesi uzun sürdüğü için yıl içerisinde en fazla iki defa dikimi yapılmaktadır.

Tohum Ekim ve Çimlenme: Turp tohumları kapsül denilen meyve içinde düzenli bir şekilde yer alır. Tohumların renkleri ve görünümleri farklı bir şekilde olur. Tohumların çimlenme sıcaklığı 20-25 derecedir. Hasat edilen tohumlar yetiştirilme yerlerine direk olarak ekim yöntemi ile yetiştirilir. Tohumların ekileceği alan çok iyi bir şekilde işlenip ekim için hazır hale getirilir. Tohumların ekileceği alan yabancı otlardan arındırılıp temizlenmelidir. Turp tohumlarının çimlenmesini olumsuz yönde etkileyecek atıklardan temizlendikten sonra toprak 15-20 cm derinlikte sürülür ve üzerine freze çekilir. Turp tohumları 25-30 cm sıra arası 10-15 sıra arası ve 3 cm derinliğe ocak usulü olarak dikimi yapılır. Serpme usulü yapılacak tohumlarda ise tohumlar ekilecek alana serpilir ve tırmık ile toprağa karışması yapılır.

Çapalama İşlemi: Yabancı otların arındırılması için düzenli olarak yapılmalıdır. Yabancı otlar bitkinin gelişmesini etkileyeceği için yabancı otlarla mücadeleye önem verilmelidir.

Sulama: Turpların kaliteli bir şekilde gelişmesi için sulama işlemi düzenli olarak aksatılmadan yapılmalıdır. Tavalarda salma, geniş alanlarda yağmurlama ve masuralara ise karık suyu ile sulama işlemi yapılır. Bitkilerin gelişimi iklim koşullarına bağlı olarak üretim döneminde 4-6 defa su verilir. Sulama sonunda toprağın yüzeyinde oluşan kaymağın yok olması ve yabancı otlardan arınması için mutlaka çapalama işlemi yapılmalıdır.

Gübreleme: Turp yetiştiriciliğinde organik gübreleme tohum ekiminden önce toprak hazırlama döneminde yapılmamalı nedeni ise turpların bol yaprak çıkmasına ve meyvelerinin kof olmasına neden olur. Gübre bir önceki kültür bitkisine verilmesi daha başarılı olur verim yükselir.

Toprak isteği: Toprak istekleri bakımında seçici bir bitki olan turpun düzgün olması ve aromasının, lezzetinin iyi bir şekilde gelişmesi için tınlı, hafif bünyeli topraklarda yetiştirilmelidir. Toprak bünyesi ağırlaşmaya başladıkça turpun gövdesinde çatlamalar, şekil bozuklukları meydana gelir. Bu nedenle organik gübreli, kumlu ve ticaret gübresi kullanılan topraklarda yetiştiriciliği yapılmalıdır. Toprağın besin maddesi az olduğunda turpun içinde koflaşma meydana gelir.

Hasat: Turpların olgunluğa geldiğinde bitkiler elle yapraklarından tutularak sökülür. Kökleri ve yaprakları yıkanır. Kazık köklerin uç kısımları kesilir ve demetlenip satışa sunulur.

Kolay gelsin.
Son Güncelleme : 19.01.2024 09:13:08
Turp Ekimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Turp Ekimi Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Turp Ekimi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Turp Çeşitleri
Turp Çeşitleri
Turp çeşitleri, Turp, yaprakları tüylü olan ve çiçekleri beyaz, sarı ve mor renkte olan ömrü bir yıllık olan bir sebze çeşididir. Sert bir yapısı olan ve kökü yenile ol olan bu sebze hem öyle soyulup yenilebilir hem de salatanın içerisine konularak ç...
Şalgam Turpu
Şalgam Turpu
Şalgam turpu, kökleri sebze olarak tüketilen Turpgiller ailesinden bir bitkidir. 50-120 kadar boyları uzayan ve ülkemizde de yetiştirilmekte olan bitkinin birinci senelerinde kök kısımları ve toprak üstündeki yeşil kısımları; ikinci senelerinde çiçek...
Beyaz Turp
Beyaz Turp
Beyaz turp hem kahvaltılarda hem de yemeklerin yanında tüketilen ve aynı zamanda oldukça lezzetli olan bir bitkidir. Ülkemizde de yetiştirilen bu mükemmel lezzet, insanların birçok sağlık sorunlarını ortadan kaldırabilmektedir. Özellikle beyaz turpla...
Turp Ne Zaman Ekilir
Turp Ne Zaman Ekilir
Turp Ne Zaman Ekilir, Turp bitkisi hemen hemen bütün topraklarda yetiştirilen tarım bitkileri arasında yer almaktadır. Turp bitkisinin kökleri genellikle tek başına ya da başka sebzelerle karıştırılarak tüketilirken; bazı bölgelerde turpun yaprakları...
Hamilelikte Turp Yemek
Hamilelikte Turp Yemek
Hamilelikte turp yemek, Turp bitkisi oldukça zengin vitaminler içermektedir. Bu bitki özellikle kış aylarında bolca tüketilmektedir. Hamilelik süresince turp bitkisini tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Kekremsi bir tadı olan turpun birçok çeşidi ...
Turp Yaprağı
Turp Yaprağı
Turp Yaprağı, A vitamini, B6, B9, C, E vitaminlerini içinde barındıran ve kalsiyum mineralleri açısından çok iyi bir kaynak olmasıyla bilinir. Turp yaprağı göz ile akciğer sağlığına da çok iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra en önemli özelliğinden biri ...
Öksürüğe Turp ve Bal
Öksürüğe Turp ve Bal
Öksürüğe turp ve bal, Kış aylarında nezle, grip gibi soğuk algınlığına karşı yapılabilecek turp ve bal ile oluşan öksürük gibi rahatsızlıkların giderilmesi sağlanır. Bu ikili sürekli öksürüklerde ve kuru öksürüklerde şifa kaynağı olarak kullanılır. T...
Yaban Turpu
Yaban Turpu
Yaban turpu, turpgiller ailesine mensup bir bitkidir. Bu turp türü, mucizevi etkileriyle insan sağlığı için kullanılan bir bitkidir. Yaban turpu, aslında günümüzde daha az kullanılan bir meyvedir. Çünkü günümüzde turp, daha iyi koşullarda yetiştirile...
Kırmızı Turp Turşusu
Kırmızı Turp Turşusu
Kırmızı turp turşusu, İnsanlar tarafından ilgi odağı olan kırmızı turp, asında genellikle lezzeti nedeniyle tüketilse bile bazı insanlar kırmızı turp turşusunu faydaları nedeniyle tüketmektedir. Kırmızı turpun insan sağlığına faydaları saymakla bitme...
Turp Tohumu
Turp Tohumu
Turp Tohumu, Turp sebze olarak tüketilen çeşitleri bulunan turpgiller familyasında bulunan bir bitki türüdür. Turp tarihçesinde eski Roma dönemlerinde Roma'da yetiştirildiği ve Asya Avrupa'da şalgam türlerinin yetiştirildiği bilinir. Turpun birkaç çe...
Japon Turpu
Japon Turpu
Japon Turpu, Ülkemizde bulunan siyah veya kırmızı turplarla tam olarak benzerlik gösteren Japon turpu, genellikle Asya ülkelerinde tüketilir. Beyaz renkte olan bu turpun tadı siyah ve kırmızı turpa göre daha az acıdır.Japon turpunun tohumları, genell...
Kırmızı Turp Bal
Kırmızı Turp Bal
Kırmızı turp bal, Özellikle öksürük nöbetlerine iyi gelen kırmızı turp bal karışımı tavsiye edilmektedir. Geçmeyen öksürüklerde alternatif olarak kullanılan kırmızı turp bal iyi geldiği bilinmektedir. Kırmızı ya da siyah turp ile hazırlanan bu karışı...

 

Turp Çeşitleri
Şalgam Turpu
Beyaz Turp
Turp Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Turp Yemek
Turp Yaprağı
Öksürüğe Turp ve Bal
Yaban Turpu
Kırmızı Turp Turşusu
Turp Tohumu
Japon Turpu
Kırmızı Turp Bal
Bayır Turpu
Turp Yemeği
Siyah Turp Suyu
Turp Otu
Bal Turp Karışımı
Kara Turp
Siyah Turp Bal Zencefil
Turp Tansiyon Yükseltirmi
Mor Turp
Yeşil Turp
Eşek Turpu
Turp Yetiştiriciliği
Turp Kalori
Alabaş Turp
Karpuz Turp
Kırmızı Turpun Faydaları
Beyaz Turp Salatası
Fındık Turp
Popüler İçerik
Bayır Turpu
Bayır Turpu
Bayır Turpu, familya olarak turpgiller familyasına dahildir. Ana vatanı Avrupa ve Asya olarak tahmin edilmekle birlikte, dünyanın her yerinde yetişebi...
Turp Yemeği
Turp Yemeği
Turp yemeği, turp yemeği yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilecek faydası bol bir yemektir. Yani turp her yörede bulunduğu için yemeği de herkes tar...
Siyah Turp Suyu
Siyah Turp Suyu
Siyah Turp Suyu, Turp çeşit çeşit renkleri olan bir sebzedir. Rengi ne olursa olsun turpun birçok faydaları vardır. Ancak kırmızı ya da beyaz turp g...
Turp Otu
Turp Otu
Turp otu, günümüzde insanlar tarafından oldukça sevilen ve oldukça bol bir şekilde tüketilen yiyeceklerdir. Turp otu, daha çok salatalar içerisinde le...
Bal Turp Karışımı
Bal Turp Karışımı
Bal turp karışımı; Kendi halinde birebir tüketildiğinde de birçok faydası olan bu iki besin birleştirildiğinde de insan vücudu için çok yararlı bir be...
Kara Turp
Kara Turp
Kara turp, günümüzde insanlarda ilgi çekici bir etki gösteren yiyeceklerdendir. Hem lezzetiyle hem de insan sağlığına olan faydalarıyla oldukça gündem...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Turp Çeşitleri
Şalgam Turpu
Beyaz Turp
Turp Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Turp Yemek
Plavix Ve Ecoprin İlaç Kullanıyorum
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Plavix Ve Ecoprin İlaç Kullanıyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024