Kırmızı Turp Tohumu

Kırmızı Turp Tohumu

Kırmızı Turp Tohumu, Turp sebze olarak üretilen ve tüketilen birkaç çeşidi bulunan turpgiller familyasından bir bitki türüdür. Turpun tarihçesinde eski Roma devirlerinde Roma’da üretildiği, Asya ve Avrupa’da şalgam çeşitlerinin yetiştirildiği biliniyor. Turp çeşitleri; kara turp, kırmızı turp, ve beyaz turp. Turp soğan gibi yumru toprak altında gövde ve yaprakları ise toprak üstünde yetişir.

taze olarak kırmızı kahverengi renkte iken, bir zaman sonra kırmızı kahverengi olurlar. Kırmızı tohumunun bir gramı içinde 60-100 arası tohum olur. Turp kadar tohumu da şifa kaynağıdır. Kırmızı Turp tohumu insan sağlığı için gerekli olabilecek tüm vitamin ve minerali barındırır.

Kırmızı Turp Tohumunun Yetiştirme: Nisan mayıs aylarında dekar başına 800 grama kadar ekimi yapılan kırmızıturp tohumu 30-45 gün içerisinde hasadı yapılabilir. Dekar başına 3-4 ton arası verim alınır. Kırmızı Turp İçin Toprak Hazırlığı: İri kırmızıturp tohumunun ekileceği arazi ilk önce 15-20 santim kadar derinlik ile sürülerek ticari gübre atılır. Gübreyle toprak karıştırılarak uygun ekim derinliğine göre hazırlığı tamamlanır.

Kırmızı Turp Tohumunun Ekimi:Turplar masuralar üzeri ya da düze ekilir. Tohum ekimi için en uygun yöntem sıralı ekimdir. İri kırmızıturplar 25 cm, ara ile açılan çizgilere el ya da mibzerle tohum ekilir, daha sonra sıra üzerindeki bitkiler arasında; 4-6 cm, aralıklarla seyreltme yapılır. Ekim derinliği ve sıklığının, yumru şekli üzerine etki eder. Derin ve sık ekimlerde, yumrular uzayarak çeşidin özelliği kaybolur. Ekim bittikten sonra tohum üzeri 2 cm kalınlıkla harç tabakası dökülür ve hafifçe bastırılarak sulanır. Turpların tohum ekimi yörenin iklim koşulları ve pazara çıkarma zamanına göre değişmekle beraber kırmızıturplar, Ağustostan Mayısa ayına kadar ve çoğunluk ile 15 gün ara ile yazlık ekimi yapılır.

Kırmızı Turp Sulama, Gübreleme Ve Hasadı: İri kırmızıturp yetiştiriciliği için sulama önemlidir. İklim şartına uygun olarak hasat süresi içinde 4-6 defa sulanır ve turpun çatlaması engellenir.

Dekar başına 2-3 ton hayvan gübresi atılır. Ayrıca 50 kilo Amonyum Sülfat, 35 kilo süper fosfat, 25 kilo potasyum fosfat kırmızıturp üretim verimi ve hasadı olumlu olarak etkiler. kırmızı turp için her dekardan takriben 3-4 ton ürün alınır. Bu değer yetiştirme koşullarına göre değişir.

Kırmızı Turp Tohumunun Faydası:

  • Turp tohumu iştah açar, kansızlığı ortadan kaldırır.
  • Öksürük ve bronşit, hastalığına çok faydası vardır.
  • Erkeklerin cinsel problemini ortadan kaldırır. Safra söktürür.
  • Erken boşalmayı engellemek için her sabah aç olarak 2 çorba kaşığı bala, 1 çorba kaşığı kadar turp tohumu koyarak yutulunca kısa bir zamanda bu şikayet geçer.
  • Turp tohumu içinde bulunan mikrop öldürücü özelliği, vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
  • Gaz kaynaklı sancı ve karın ağrısına iyi gelir, ishali önler.
  • Bir çorba kaşığı kırmızı turp tohumunu bir bardak su ile yutmak, direnci artırır ishali keser.
  • Üre şikayeti olanlar, turp tohumunu su ile yutarsa vücuttaki üreyi azaltır.
  • Turp tohumu deri içinde fayda verir, sivilce akne şikayeti olanlar, turp ile turp tohumundan yararlanıp sivilce ve akne sebep bakterileri yok eder. Cilde parlaklık verir. Bir kaşık tohum yarım çay bardağı su içinde beş dakika kaynatılır, soğuyan su, pamukla ciltte uygulanır.
  • Bir kaşık kırmızı turp tohumu bir bardağa konur, üzerine kaynamış su dökülür, ağzı kapatılıp beş dakika demlenmeye bırakılır. Demlenen bu çay isteğe bağlı sade ya da içine limon, bal, tarçın katarak lezzetini artırıp, günlük olarak tüketilmesi önerilir. Bu çay yukarıda sayılı hastalıklara iyi gelir.

Son Güncelleme : 10.11.2018 17:06:48
Kırmızı Turp Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kırmızı Turp Tohumu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kırmızı Turp Tohumu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Turp Çeşitleri
Turp Çeşitleri
Turp çeşitleri, Turp, yaprakları tüylü olan ve çiçekleri beyaz, sarı ve mor renkte olan ömrü bir yıllık olan bir sebze çeşididir. Sert bir yapısı olan ve kökü yenile ol olan bu sebze hem öyle soyulup yenilebilir hemde salatanın içerisine konularak ço...
Şalgam Turpu
Şalgam Turpu
Şalgam turpu, kökleri sebze olarak tüketilen Turpgiller ailesinden bir bitkidir. 50-120 kadar boyları uzayan ve ülkemizde de yetiştirilmekte olan bitkinin birinci senelerinde kök kısımları ve toprak üstündeki yeşil kısımları; ikinci senelerinde ç...
Beyaz Turp
Beyaz Turp
Beyaz turp, hem kahvaltılarda hem de yemeklerin yanında tüketilen ve aynı zamanda oldukça lezzetli olan bir bitkidir. Ülkemizde de yetiştirilen bu mükemmel lezzet, insanların birçok sağlık sorunlarını ortadan kaldırabilmektedir. Özellikle beyaz turpl...
Turp Ne Zaman Ekilir
Turp Ne Zaman Ekilir
Turp Ne Zaman Ekilir, Turp bitkisi hemen hemen bütün topraklarda yetiştirilen tarım bitkileri arasında yer almaktadır. Turp bitkisinin kökleri genellikle tek başına ya da başka sebzelerle karıştırılarak tüketilirken; bazı bölgelerde turpun yapra...
Hamilelikte Turp Yemek
Hamilelikte Turp Yemek
Hamilelikte turp yemek, Turp bitkisi oldukça zengin vitaminler içermektedir. Bu bitki özellikle kış aylarında bolca tüketilmektedir. Hamilelik süresince turp bitkisini tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Kekremsi bir tadı olan turpun birçok çeşidi ...
Turp Yaprağı
Turp Yaprağı
Turp Yaprağı, A vitamini, B6, B9, C, E vitaminlerini içinde barındıran ve kalsiyum mineralleri açısından çok iyi bir kaynak olmasıyla bilinir. Turp yaprağı göz ile akciğer sağlığına da çok iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra en önemli özelliğinden birid...
Öksürüğe Turp Ve Bal
Öksürüğe Turp Ve Bal
Öksürüğe turp ve bal, Kış aylarında nezle, grip gibi soğuk algınlığına karşı yapılabilecek turp ve bal ile oluşan öksürük gibi rahatsızlıkların giderilmesi sağlanır. Bu ikili sürekli öksürüklerde ve kuru öksürüklerde şifa kaynağı olarak kullanılır. T...
Yaban Turpu
Yaban Turpu
Yaban turpu, turpgiller ailesine mensup bir bitkidir. Bu turp türü, mucizevi etkileriyle insan sağlığı için kullanılan bir bitkidir. Yaban turpu, aslında günümüzde daha az kullanılan bir meyvedir. Çünkü günümüzde turp, daha iyi koşullarda yetiştirile...
Kırmızı Turp Turşusu
Kırmızı Turp Turşusu
Kırmızı turp turşusu, İnsanlar tarafından ilgi odağı olan kırmızı turp, asında genellikle lezzeti nedeniyle tüketilse bile bazı insanlar kırmızı turp turşusunu faydaları nedeniyle tüketmektedir. Kırmızı turpun insan sağlığına faydaları saymakla bitme...
Rüyada Turp Görmek
Rüyada Turp Görmek
Rüyada Turp Görmek, Turp şifalı bir sebze olması nedeniyle rüyada turp görmek şifa ile yorumlanır. Bu rüyayı gören kişi sağlığı kötü durumda ise şifa bulur. Bazı tabircilere göre rüyada turp görmek, helal kazanca, sıkıntıların ardından gelecek bol ni...
Turp Tohumu
Turp Tohumu
Turp Tohumu, Turp sebze olarak tüketilen çeşitleri bulunan turpgiller familyasında bulunan bir bitki türüdür. Turp tarihçesinde eski Roma dönemlerinde Roma’da yetiştirildiği ve Asya Avrupa’da şalgam türlerinin yetiştirildiği bilinir. Turpun birkaç...
Japon Turpu
Japon Turpu
Japon Turpu, Ülkemizde bulunan siyah veya kırmızı turplarla tam olarak benzerlik gösteren Japon turpu, genellikle Asya ülkelerinde tüketilir. Beyaz renkte olan bu turpun tadı siyah ve kırmızı turpa göre daha az acıdır.Japon turpunun tohumları, genell...

 

Turp Çeşitleri
Şalgam Turpu
Beyaz Turp
Turp Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Turp Yemek
Turp Yaprağı
Öksürüğe Turp Ve Bal
Yaban Turpu
Kırmızı Turp Turşusu
Rüyada Turp Görmek
Turp Tohumu
Japon Turpu
Kırmızı Turp Bal
Bayır Turpu
Turp Yemeği
Siyah Turp Suyu
Turp Otu
Bal Turp Karışımı
Rüyada Turp Yemek
Kara Turp
Siyah Turp Bal Zencefil
Turp Tansiyon Yükseltirmi
Mor Turp
Yeşil Turp
Eşek Turpu
Turp Yetiştiriciliği
Turp Kalori
Alabaş Turp
Karpuz Turp
Kırmızı Turpun Faydaları
Popüler İçerik
Kırmızı Turp Bal
Kırmızı Turp Bal
Kırmızı turp bal, Özellikle öksürük nöbetlerine iyi gelen kırmızı turp bal karışımı tavsiye edilmektedir. Geçmeyen öksürüklerde alternatif olarak kull...
Bayır Turpu
Bayır Turpu
Bayır Turpu, familya olarak turpgiller familyasına dahildir. Ana vatanı Avrupa ve Asya olarak tahmin edilmekle birlikte, dünyanın her yerinde yetişebi...
Turp Yemeği
Turp Yemeği
Turp yemeği, turp yemeği yurdumuzun pek çok yöresinde yapılabilecek faydası bol bir yemektir. Yani turp her yörede bulunduğu için yemeği de herkes tar...
Siyah Turp Suyu
Siyah Turp Suyu
Siyah Turp Suyu, Turp çeşit çeşit renkleri olan bir sebzedir. Rengi ne olursa olsun turpun birçok faydaları vardır. Ancak kırmızı ya da beyaz turp g...
Turp Otu
Turp Otu
Turp otu, günümüzde insanlar tarafından oldukça sevilen ve oldukça bol bir şekilde tüketilen yiyeceklerdir. Turp otu, daha çok salatalar içerisinde le...
Bal Turp Karışımı
Bal Turp Karışımı
Bal turp karışımı; Kendi halinde birebir tüketildiğinde de birçok faydası olan bu iki besin birleştirildiğinde de insan vücudu için çok yararlı bir be...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Turp Çeşitleri
Şalgam Turpu
Beyaz Turp
Turp Ne Zaman Ekilir
Hamilelikte Turp Yemek
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Nisan - 2019